7 padel tips voor beginners

3.5.24

Ben jij een beginnend padeller? Dan kan het soms vervelend zijn om er ontelbare uren in te investeren voordat je meekan op het niveau van je al verder gevorderde maatjes. Natuurlijk baart oefening kunst en moet je veel spelen om uiteindelijk echt heel goed te worden. Toch kunnen een paar handige tips geen kwaad om dit proces te bespoedigen. In onderstaand filmpje worden jou 6 tips meegegeven waarmee jij als beginner gelijk een stuk zekerder op de baan staat!

Tip 1: Zorg dat je voorzien bent van goed materiaal

Natuurlijk gaat een goede uitrusting geen wonderen verrichten en een topspeler maken van een beginner. Toch kan de juiste uitrusting je al heel erg in de goede richting helpen. Wanneer jij je comfortabel voelt met een goed racket in je hand zal dit zorgen voor een betere slag minder fouten. In de padelsport onderscheiden we drie soorten rackets; een rond racket, een traanvormig racket en een ruitvormig racket.

Over het algemeen worden de ronde rackets geadviseerd aan beginnende spelers. Dit heeft als reden dat de balans laag in het racket ligt, je hebt meer controle en het is ook makkelijker om de bal terug te spelen omdat het raakoppervlak groter is. De keerzijde van een rond racket is dat je doorgaans minder kracht achter je slag kan zetten. Maar ook deze kwestie proberen de fabrikanten te verhelpen door aanpassingen in het materiaal. Rondvormige rackets worden trouwens niet alleen door beginners gebruikt, er zijn genoeg topspelers die zich ook comfortabeler voelen met dit racket.

Een ruitvormig racket is over het algemeen het best geschikt voor erg technische spelers. Het slaggebied is kleiner en geconcentreerd aan de bovenkant van het racket, waardoor het lastiger is de bal goed te raken. Maar als je de bal met de zogenaamde “sweet spot” raakt geef je de bal ook gelijk veel kracht mee. Dit is waarschijnlijk niet de beste aanrader voor beginnende spelers.

Het druppel/traanvormige racket is een goede combinatie van beide rackets, ontworpen voor kracht en controle. Dit is dan ook het populairste racket onder de meeste padelliefhebbers. Het is raadzaam om eerst een paar keer te spelen met verschillende rackets die je kan huren bij de banen. Onderzoek bij welk racket jij je het meest comfortabel voelt voor je het aanschaft.

Op zoek naar padelrackets? Kijk voor rackets en meer padelmateriaal op Padelstore.com

Tip 2: Zorg voor de juiste racketgreep

Tennis en padel vertonen redelijk wat gelijkenissen. Dit kan een voordeel zijn als je vaak hebt getennist maar zeker ook een nadeel. Het is belangrijk dat je de juiste grip hanteert. Bij padel maak je gebruik van de ‘continental’ grip, oftewel de hamers-grip. Dit wordt ook wel zo genoemd omdat je het vasthoudt zoals je een hamer zou vasthouden. Bij tennis gebruik je deze grip voor volleys en de service. Zorg er verder voor dat bij het slaan je onderarm en pols altijd op dezelfde plek blijven. Voor de tennissers onder ons, de bal spin meegeven bij padel is veel lastiger en daar heb je ook een speciaal racket voor nodig. Probeer dat in het begin dus te over te slaan.

Tip 3: Zorg voor een goede positionering

De juiste positionering is lastig voor beginnend padellers. De juiste afstand bewaren bij het slaan van de bal is lastig in het begin omdat je nog moet wennen aan de snelheid van het spel. Een tip is om continu in beweging te blijven en op je voorvoeten te blijven staan zodat je sneller kan wenden en keren. Op die manier is het makkelijker om op de goede plek te staan bij het raken van de bal. Niet te ver en niet te dichtbij.

Tip 4: Benut de glazen wanden

Het nut van de glazen wanden wordt door veel beginnend padellers vaak over het hoofd gezien. Het eerste instinct (wellicht door ervaringen met tennis) zegt je vaak de bal te slaan zodra je deze op je af ziet komen. Handig worden met het gebruiken van de glazen wanden is essentieel voor een padelspeler. Door het eerst laten stuiteren van de ballen tegen het glas heb je meer tijd om na te denken. Ook wordt de vaart uit de bal gehaald wat je in staat stelt beter te positioneren en de bal met meer controle terug te slaan.

Tip 5: Niet elke bal hoeft hard

Het kan verleidelijk zijn om elke bal die je krijgt keihard terug te slaan of smashen. Naarmate je vaker speelt zul je erachter komen dat dit niet de beste tactiek is. Ervaren spelers zullen de bal namelijk eerst tegen de muur laten stuiteren om vervolgens de bal te retourneren. Daarbij is de kans op het maken van fouten groter wanneer je alles hard probeert te slaan. Probeer meer met controle te slaan en op je techniek te letten. Het spel vertragen met een lob is een van de beste manieren om een bal te slaan. Het geeft je wat extra tijd om jezelf goed te positioneren en tegelijkertijd drijf je de tegenstander van het net af. Het slaan van gecontroleerde ballen kan je helpen beter in je spel te komen en daarbij zal je tegenstander gek worden dat je alles terugslaat. Laat die ander maar de fout maken!

Tip 6: Buig door je knieën

Een veel voorkomende fout bij beginners is dat ze met gestrekte benen staan op het moment dat ze de bal raken. Het buigen van je knieën heeft meerdere voordelen; ten eerste is het in verdedigende positie makkelijker om zo lage ballen terug te spelen. Daarnaast is het eenvoudiger om vanuit gebogen positie weer te versnellen om de volgende bal te halen. Ook weerhoudt een gebogen kniestand je ervan om je rug te buigen. Behalve dat een gebogen rug niet bevorderlijk is voor een goede slag kan het ook blessures veroorzaken.

Tip 7: Neem padellessen

Als je nieuw bent met padel kan je maar beter gelijk de juiste techniek en tactieken aanleren. Op het moment dat jij jezelf verkeerde technieken aanleert is dit lastig om eruit te krijgen. Wie kan je beter helpen dan een ervaren padeltrainer? Uiteindelijk kan je het beste padel tips krijgen van trainers die precies zien waar jouw verbeterpunten liggen en hoe je deze aan kunt pakken.

Meer informatie over padellessen en inschrijvingen vind je hier.

Benieuwd naar de padel locaties van ThePadellers? Neem ook een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!