Welk padel racket past bij mij?

4.6.24

Padel is een van de snelst groeiende sporten wereldwijd en dat is ook af te zien aan het enorme aanbod dat er aan padel rackets is. Er komen er steeds meer op de markt en ze zijn voorzien van de nieuwste- en meest geavanceerde materialen. Er zijn padel rackets die geschikt zijn voor beginners, licht-gevorderden, gevorderden, ervaren spelers en professionele spelers. Padel rackets worden zelfs zo ontworpen dat ze verscheidene speelstijlen ondersteunen. Denk hierbij aan een verdedigende en aanvallende speelstijl. Maar wat is nou een goed padel racket? Wij snappen dat een padel racket kopen lastig is vanwege dit enorme aanbod. In deze blog helpen wij jou op weg om het juiste padel racket te kiezen door uitleg te geven over verschillenden soorten padel rackets en hun kenmerken

Een padel racket kiezen doe je niet zomaar

Bij het uitkiezen van het geschikte padel racket komt een hele hoop kijken. Tussen rackets zit  verschil in vorm, balans, gewicht, materiaal, dikte etc. Daarnaast speelt je eigen niveau en speelstijl een belangrijke factor in je keuze voor een bepaald type padel racket. Het is van belang om al deze factoren mee te nemen in je racketkeuze zodat jij comfortabel op de baan staat en een optimaal gebruiksgemak ervaart.

Verschillende soorten padel rackets

De voornaamste belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aanschaf van een racket is de bladvorm. Een zijn namelijk vier verschillende vormen racketbladen en allemaal hebben ze hun eigen voordelen en nadelen tijdens het spelen. Er zijn vier verschillende vormen padel rackets; rondvormige (padel racket rond), diamantvormige (padel racket diamant), druppelvormige (padel racket diamant) en hybride padel racket.

Padel racket rond

Beginners kiezen vaak voor ronde padel rackets. Dit heeft ermee te maken dat een rondvormig padel racket vaak een groter oppervlak heeft waarmee je de bal goed kan raken. Dit gewenste oppervlak om de bal mee te raken noemen we de “sweet spot.” De balans ligt bij een rond padel racket meestal ook wat lager in het blad dicht bij het handvat. Dit maakt het eenvoudiger om de bal perfect te raken vanuit alle hoeken en standen. Een rondvormig racketblad geeft dus meer controle en maakt het daarom makkelijker om kennis te maken met padel. Toch zijn er ook genoeg ervaren spelers die zich comfortabeler voelen met een rondvormig padel racket. Dit zijn vaak wat meer verdedigende spelers die de tegenstander de fout laten maken door zelf heel gecontroleerd te spelen.

Padel racket diamant

Diamante padel rackets zijn de favoriet van de echte aanvallende spelers die krachtige slagen willen produceren. Bij een diamant padel racket is de sweet spot kleiner en ligt de balans hoger in het racket. Het vereist daarom redelijk wat techniek om de bal goed te raken maar als je over deze techniek beschikt geef je ook gelijk flink wat power mee aan je slagen.

Padel racket druppel

Druppel padel rackets zijn hele populaire rackets omdat deze rackets een mooie mix bieden tussen een rondvormig- en diamantvormig padel racket. Het racket heeft een midden-hoge balans met een relatief grote sweet spot. Je kan dus vrij hard slaan met dit racket zonder veel aan controle te verliezen. Een druppelvormig padel racket is daarom een perfecte keuze voor veelzijdige spelers die willen switchen tussen aanvallend en verdedigend spel.

Hybride padel racket

Hybride padel rackets houden het midden tussen een ruitvormig- en druppelvormig racket. Een hybride racket is geschikt voor de gevorderde speler die meer de aanval wil kiezen met gecontroleerde precieze slagen. Met een hybride racket kan je wat meer kracht geven aan je slagen dan bij een druppelvormig racket en is het makkelijker om gecontroleerd te slaan dan bij ruitvormige rackets. Dit racket biedt een goede uitkomst voor veelzijdige spelers die een stapje verder willen dan een druppelvormig racket maar zichzelf op technisch gebied nog niet rijp achten voor een ruitvormig racket.

Materiaal padel racket

Zoals gezegd zijn padel rackets gemaakt van allerlei verschillende materialen. De kern van een padel racket bestaat uit foam en dit type foam bepaalt de hardheid of zachtheid van het racket. Het ene racket is wat zachter en het andere racket juist wat harder. Dit verschil in hardheid voel je ook tijdens het slaan van de bal.

Een wat zachter racket is over het algemeen een aanrader voor beginners. Zachte rackets zijn namelijk vaak wat elastischer en hierdoor veren de ballen wat sneller terug waardoor de bal makkelijker meer vaart krijgt. Een ander voordeel van zachte rackets is dat je minder snel last zult krijgen van pijntjes en blessures. Het zachte foam absorbeert namelijk een groot deel van de trillingen die veroorzaakt worden door de impact van je slagen. Omdat het racket deze klappen opvangt hoeven je armen en schouders dit minder te doen.

Een nadeel van een zachter racket is dat het zachte foam ook zorgt voor een absorptie van de snelheid van de bal. Dus als jij harde ballen toegespeeld krijgt zal het foam een deel van die snelheid absorberen, waardoor je deze toegespeelde snelheid niet kan gebruiken om de ballen terug te slaan. Op hoog niveau worden je slagen daardoor over het algemeen wat minder krachtig met een zacht racket dan met een wat harder racket.

De meer ervaren spelers geven vaak de voorkeur aan een racket met hard foam omdat je de snelheid waarmee de bal op je afkomt kan gebruiken om de bal weer met veel kracht terug te slaan. Het contact van de bal met het racketblad is met hard foam heel kort dus schiet als het ware er vanaf. Het vergt wel meer techniek om dit korte contact technisch goed uit te voeren en de ballen daar te plaatsen waar je wil.

Een nadeel van een hard racket is dat je armen het grootste deel van de klappen en trillingen opvangen in plaats van je racket. Voor de ervaren spelers die blessuregevoelig zijn is een padel racket met zachter foam meer aan te raden.

Balans padel racket

De ligging van de balans verschilt per padel racket en deze hangt meestal samen met de bladvorm van het racket. Met de balans in een padel racket wordt aangegeven waar het hoogste gewichtspunt in het racketblad zich bevindt. De ligging van de balans kan zich op drie verschillende plekken in het racket bevinden; namelijk hooggelegen, midden-gelegen en laaggelegen.

Met een laaggelegen balans bevindt de balans zich onder in het racket, dicht bij het handvat. Omdat dit dicht bij je hand is betekent het dat je meer controle hebt over het racket en het daarom ook makkelijker te hanteren is. Voor beginnend padelspelers is het aan te raden een padel racket met een laaggelegen balans te kiezen. Met een lage balans is het eenvoudiger om de ballen goed terug te spelen en zo te wennen aan het spel en de techniek onder de knie te krijgen. Het nadeel is dat je minder krachtige slagen kan maken maar als beginner zou daar ook niet de focus op moeten liggen. Ook veel ervaren spelers houden van een lage balans omdat het nou eenmaal veel controle biedt en je de ballen beter kan plaatsen.

Een racket met een midden-gelegen balans is vaak de volgende stap voor een padeller. Met een midden-gelegen balans heb je namelijk nog steeds controle maar je kan er krachtigere slagen mee maken.

Met een hooggelegen balans ligt het zwaarste punt boven in het racket. Hierdoor kan je meer kracht zetten bij het slaan van de bal en dus wat aanvallender spelen. Het nadeel is wel dat het veel techniek vereist om het racket goed te hanteren. Padel rackets met een hooggelegen balans zijn vooral een aanrader voor de aanvallende- en technische speler die al redelijk wat uurtjes op de padelbaan heeft doorgebracht.

Grip padel racket

Een juiste padel grip voor je padel racket is van onschatbare waarde voor een optimale padel ervaring. Een goede padel grip absorbeert vocht, zodat je padel racket niet uit je handen glipt door het zweet dat geproduceerd wordt tijdens het padellen. Als je geen goede padel grip hebt heeft dit een negatieve invloed op je spelplezier. Dit resulteert er namelijk in dat je harder in je racket knijpt om te vermijden dat je de greep op je padel racket verliest. Naast het feit dat je er naar alle waarschijnlijkheid punten door zal verliezen, vergroot het ook de kans op blaren en blessures.

Padel grips onderscheiden we in twee soorten; namelijk de overgrip en de ondergrip. Het is belangrijk om het juiste formaat padel grip toe te passen. Een te smalle grip zorgt er namelijk  voor dat je meer moet knijpen in het racket waardoor je last kunt krijgen van pols- en elleboogblessures. Je weet dat je een goed formaat padel grip hebt wanneer er tussen je vingertoppen en de onderkant van je duim voldoende ruimte is om er een wijsvinger tussen te leggen. Het juiste formaat padel grip is dus afhankelijk van de grootte van je handen. Als jij hele grote handen hebt zou het kunnen dat je twee over grips over elkaar heen moet plaatsen omdat de grip anders te klein wordt.

Gewicht padel racket

Het gewicht van een padel racket is een belangrijk element om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. Een lichter racket is makkelijker te hanteren omdat je nou eenmaal wat minder weerstand ervaart van het racket. Hierdoor kan je sneller wenden en keren op de baan en ook sneller je racket naar de bal bewegen. Een nadeel van een licht racket is dat het meer energie vergt om je slagen van kracht te voorzien. Doorgaans kiezen beginnend padelspelers vaak voor een lichter racket omdat deze simpelweg makkelijker te hanteren is. Voor beginners zijn krachtige slagen nog minder een prioriteit en voor hun is het belangrijker om eerst de techniek onder controle te krijgen. De wat meer ervaren spelers die deze techniek al onder controle hebben, kunnen in de loop van tijd misschien beter voor een wat zwaarder racket gaan. Als je al over de nodige techniek beschikt dan wil je graag een stapje verder en wat harder slaan om het je tegenstander lastiger te maken.

Naast je niveau is je eigen gewicht ook een factor om rekening mee te houden. Als je zelf wat zwaarder bent en veel kracht in je armen hebt is het logisch om voor een wat zwaarder padel racket te kiezen omdat je dan minder weerstand van het racketgewicht ervaart. Andersom geldt natuurlijk dat als je wat lichter van gewicht bent een minder zwaar racket beter bij je past zodat je snelheid en wendbaarheid niet verloren gaan.