Wat is het verschil tussen padel en squash?

3.5.24

Squash vs padel; wat zijn de verschillen? Aan iemand die nog niet bekend is met de sport wordt padel vaak omschreven als een mix tussen tennis en squash. Deze beschrijving is een logische omdat padel ook is afgeleid van tennis en deze twee sporten veel overeenkomsten vertonen. Padel lijkt in iets mindere mate op squash maar ook hier zijn er een paar gelijkenissen. Over de verschillen en overeenkomsten tussen tennis en padel hebben we in een eerdere blog al eens een boekje open gedaan. In deze blog zullen we de voornaamste verschillen tussen padel en squash aan het licht brengen.

Verschil in materiaal

Als je squash en padel met elkaar gaat vergelijken zie je een vrij duidelijk verschil in het materiaal. Met het materiaal bedoelen we hier de rackets en de bal. De rackets bij squash zijn een stuk lichter en dunner dan padelrackets. Een squashracket heeft een gewicht van maximaal 255 gram. Een padelracket daarentegen is een stuk zwaarder en weegt gemiddeld tussen de 350 en 380 gram. Het slagoppervlak van een squashracket is besnaard en een padelracket heeft een dicht oppervlak met enkele gaten erin.

Ook tussen een squashbal en een padelbal zit een duidelijk zichtbaar verschil. Een squashbal is met een diameter van gemiddeld 4 cm veel kleiner dan een padelbal, die een gemiddelde diamter heeft van 6,5 cm. Daarnaast weegt een squashbal gemiddeld rond de 24 gram terwijl een padelbal met een gemiddeld gewicht van ongeveer 58 gram meer dan twee keer zo zwaar is.

Verschil in afmetingen en vormgeving van de baan

In de afmetingen van de banen zitten ook duidelijke verschillen en dan met name in de breedte. De afmetingen van een padelbaan bedragen 10 meter in de lengte en 20 meter in de breedte. Bij een squashbaan zijn deze afmetingen 9,75 meter in de lengte en 6,4 meter in de lengte. Een squashbaan heeft in tegenstelling tot een padelbaan geen twee helften die gescheiden worden door een net. Met squash speel je naast elkaar tegen de muur in plaats van tegenover elkaar. De vloer van een squashbaan is van hout terwijl je ondergrond van een padelbaan over het algemeen van kunstgras is.

Padel vs squash; het verschil in spelregels

In de spelregels zitten ook meer verschillen tussen padel en squash dan tussen padel en tennis. Bij padel speel je zoals gezegd (bij dubbelspel) naast elkaar tegen de tegenstanders die tegenover je staan aan de andere kant van het net. Daarnaast moet je bij squash de bal via de muur spelen en mag je de glazen wanden achter je gebruiken net als padel. Bij padel moet je naar de overkant spelen en mogen de glazen wanden ook gebruikt worden

De puntentelling bij padel is precies hetzelfde als de puntentelling bij tennis. Squash daarentegen heeft een eigen puntentelling; de eerste die drie games wint heeft de wedstrijd gewonnen. Voor een game moet je elf punten winnen en altijd met een verschil van minimaal twee punten. Dus bij een stand van 10-10 moet je bijvoorbeeld doorspelen tot 12-10 om de game te winnen.

In de opslag zit een verschil op meerdere vlakken. Bij squash mag de opslag gewoon bovenhands vanuit de lucht en bij padel moet je de bal eerst laten stuiteren achter de servicelijn om de bal vervolgens onderhands en vanaf maximaal navelhoogte te serveren. Bij squash moet de bal direct tegen de muur gespeeld worden en vervolgens stuiteren in het vak van je tegenstander. Bij padel moet de bal eerst stuiteren in het vak van de tegenstander en mag pas daarna tegen de glazen wand erachter komen.

Natuurlijk zijn er zeker nog meer verschillen die we hier niet benoemd hebben maar dit waren volgens ons de meest toonaangevende. Kom zelf de verschillen ontdekken als je dit nog niet gedaan hebt en boek hier eenvoudig een padelbaan!

Nieuwsgierig waar je terecht kan voor een potje padel?

Neem een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!