Teammanager Tim Wolters over de Cupra Eredivisie Finale: The Padellers versus Peakz

3.5.24

Aanstaande zondag staat de Play-offs van de Cupra Eredivisie Padel op het programma, met een bijzondere finale tussen The Padellers en Peakz Padel, twee concurrenten op het gebied van padellocaties, en nu dus ook voor het kampioenschap van de Cupra Eredivisie Padel. We spraken met Tim Wolters, teammanager van het Eredivisie team van The Padellers en Head of Padel op kantoor van The Padellers, over padel, het Eredivisie team van The Padellers, en natuurlijk de aankomende finale op zondag. "Ik denk dat wij geschiedenis gaan schrijven."

Hoe ben jij in aanraking gekomen met padel?

"Ik heb altijd op hoog niveau getennist, fanatiek en behoorde tot de top van Nederland tot mijn 16e. Op een gegeven moment besef je dat je niet goed genoeg bent voor de absolute top, en om alles daarvoor opzij te zetten vond ik wat overdreven. Daarnaast ontwikkel je ook andere interesses rond die leeftijd, en ik heb altijd moeilijk nee kunnen zeggen tegen een feestje. Ik ben wel blijven tennissen, maar op een lager pitje. Rond 2018 kwam padel voor het eerst op mijn pad, speelde het voor de lol met vrienden; in Nederland was het toen nog lang niet zo populair als nu."

Waarom padel en wat is het verschil met tennis voor jou?

"Padel kwam als een geschenk uit de hemel voor mij. Vanwege mijn tennisachtergrond ging het me gemakkelijk af. Het lijkt op tennis, maar het is toch een heel ander spelletje. Het gaat sneller, is spectaculairder en je wordt tactisch meer uitgedaagd. Padel kun je meer op gevoel spelen, terwijl je bij tennis meer afhankelijk bent van kracht en snelheid. In padel kun je een gebrek hieraan compenseren met goede positionering, slim gebruik van de glazen wanden en veel balgevoel. Daarom past padel beter bij mij, met tennis had ik te weinig wapens.

Je staat in de padel top 100 van Nederland en hebt zelfs een tijdje in de top-25 gestaan, hoe kom je hier terecht?

"In eerste instantie speelde ik veel met vrienden en ontdekte ik de sport op eigen houtje. In die tijd was er nog niet echt aanbod voor padelles in Nederland. Op een gegeven moment begon ik mee te doen aan officiële padeltoernooien en dat ging goed. Als je veel wint, stijg je in je ranking en kun je je uiteindelijk kwalificeren voor P-toernooien (P-500/P-250/P-100). Als je P-toernooien wint, kun je de padel top van Nederland bereiken. Ik heb ook nog wel eens een weekje in Spanje getraind, waar de sport al jaren veel groter is en ook de beste trainers zitten. Nu heb ik daar geen tijd meer voor, ik ben druk met mijn werk bij The Padellers en heb een gezin met twee kinderen."

Naast je functie als teammanager van het Eredivisie team van The Padellers, ben je ook werkzaam op kantoor bij The Padellers?

"Klopt, bij The Padellers ben ik Head of Padel, verantwoordelijk voor het coördineren en organiseren van padellessen, bijbehorende padeltrainers, padelcompetities, evenementen en toernooien. Ik geef zelf ook wekelijks padelles en ben natuurlijk teammanager van ons Eredivisie-team."

Hoe werkt de Cupra Eredivisie Padel precies voor degenen die niet bekend zijn met de opzet?

"Je speelt in een poule van 6, wat betekent dat er 5 wedstrijddagen zijn. Op een wedstrijddag speel je 4 wedstrijden om 2 gewonnen sets, waarbij je per persoon maximaal 2 wedstrijden mag spelen. Per gewonnen wedstrijd krijgt je team een punt. Zelfs als je met 3-1 verliest op een wedstrijddag, verdien je toch nog 1 punt voor het klassement. De teams die op de eerste twee plekken in het klassement eindigen, spelen play-offs, de finale voor het landskampioenschap. Dus, na de handhaving afgelopen zomer, bereikten we nu de play-offs en hebben we een kans op het kampioenschap.

Afgelopen zomer handhaafden jullie je net in de Eredivisie. Hoe komt het dat jullie nu de play-offs hebben bereikt?

"The Padellers begon in 2022 met Eredivisie padel, in samenwerking met Nikander Damianos en Moos Sporken. We eindigden een paar keer als derde, net niet goed genoeg voor de play-offs. In 2023 stopte de samenwerking met Nikander, de drijvende kracht achter het team. Hij en Moos verlieten The Padellers, en last minute moesten we voor de zomercompetitie nog nieuw team samenstellen. Dat seizoen moest ik veel spelen en zijn we uiteindelijk knap gehandhaafd.

Na handhaving vonden we dat het anders moest; we wilden echt meedoen om het kampioenschap. We haalden Menno Nolten en René Lindenberg binnen en bouwden daaromheen een sterk team. Met een goede mix van jonge talenten en ervaren spelers resulteerde dat in 14 punten en een plek in de play-offfinale.

Wat is jouw rol als teammanager, en hoe zorg je ervoor dat het team wint?

"We hebben een groot team van 10 spelers, dus mijn voornaamste taak is elke keer puzzelen voor de opstellingen op de wedstrijddagen. Vooraf hadden we een duidelijk doel: de play-offs halen. Iedereen heeft daaraan bijgedragen. Natuurlijk ben ik speler/manager, dus als het nodig is, kan ik zelf spelen! De meesten trainen dagelijks, en Menno Nolten is afgelopen twee maanden zelfs op trainingskamp in Spanje geweest. Veel hoef ik dus niet te zeggen vooraf."

Wat zijn je verwachtingen van aanstaande zondag?

"Ik denk dat het heel spannend wordt. We moeten scherp zijn en een goede dag hebben, want Peakz is nog ongeslagen. Hoewel we in de competitie met 4-0 hebben verloren, waren alle potjes heel close; de uiteindelijke uitslag was geflatteerd. Daarnaast moeten we niet vergeten dat Menno Nolten er de vorige keer tegen Peakz niet bij was, maar nu zijn we op volle oorlogssterkte! We komen goed vertegenwoordigd en met een bus vol supporters, en iedereen die mee wil is welkom. Geloof mij maar; Peakz gaat het lastig krijgen. Zij zijn tot nu toe elke keer kampioen geworden, dus als we winnen, gaan we de boeken in. Ik denk dat wij geschiedenis gaan schrijven."

Kom ons Eredivisie team aan moedigen op 10 maart, 11:00 uur in Leisure World Padel Dronten!