Padel tips voor beginners; Een padel racket kopen

3.5.24

Wanneer je aan je padelavontuur begint, is het cruciaal om het juiste materiaal te kiezen dat past bij je padel niveau en speelstijl. Wat betreft padel schoenen kun je niet per se de verkeerde keuze maken. Tussen diverse padel schoenen bestaan natuurlijk wel verschillen, maar deze zitten vooral in de duurzaamheid en de prijs. Ook in de zolen zitten er verschillen maar dit heeft met name te maken met de ondergrond van padelbanen die nog wel eens varieert. Voor mensen die beginnen met padel is het aan te raden het meest aandacht te besteden aan de keuze voor hun padel racket. De meeste aandacht en dus niet het meeste geld. Het kan verleidelijk zijn om gelijk een top padel racket aan te schaffen dat je gebruikt ziet worden door de WPT spelers op tv. Dit is echter zeer af te raden en in deze blog lees je waarom.

Controle vs. Kracht:

Een professioneel padel racket is ontworpen voor spelers die over maximale techniek beschikken en daardoor de bal precies met de sweet spot kunnen raken. De sweet spot bij pro padel rackets is een stuk kleiner dan bij andere rackets. Dit betekent wel dat je er harder mee kan slaan, maar aan de andere kant betekent het ook dat de kans veel groter is dat je de bal niet met de sweet spot raakt. Dat betekent dat je de bal niet hard zal slaan en daarnaast ook nog eens geen richting mee kan geven. Het gebruik van een pro racket zonder de juiste vaardigheid kan leiden tot verlies van nauwkeurigheid en moeilijkheden bij het verwerken van slagen. Als beginnend padellers kan je je het beste richten op het ontwikkelen van controle en het verbeteren van je techniek, hard slaan komt later.

Verklein het risico op padel blessures

Padel pro rackets bestaan meestal uit harde materialen waardoor je er gemakkelijker hard mee kan slaan. Deze harde materialen hebben echter nadelen. Eén daarvan is dat je met de hardere materialen minder controle hebt, zeker als je nog niet over de juiste ervaring en techniek beschikt. Een ander nadeel is dat deze harde materialen niet de trillingen opvangen die ontstaan tijdens de balimpact. Dit betekent dat je armen en polsen het overgrote deel van deze trillingen opvangen waardoor het risico op een tenniselleboog of andere armblessures toeneemt. Als beginnend padeller is het dus verstandig om voor een racket te kiezen dat bestaat uit zachtere materialen, hiermee behoud je dus meer controle en verlaag je de kans op armblessures. Bij productomschrijvingen vind je altijd informatie over de padel racket materialen.

Padel racket beginner; gewicht, balans en de sweet spot

Er zijn talloze padel rackets met verschillende kwaliteiten. Dit verschil kan hem zitten in de materialen, de grootte van de sweet spot, de balans, het gewicht, de materialen, het merk en noem maar op. Voor padel beginners zijn dit een paar belangrijke kenmerken van een padel racket om op te letten. Kies voor een licht racket met een gebalanceerde gewichtsverdeling. Dit stelt je in staat om het racket gemakkelijk te manoeuvreren en de juiste zwaaisnelheid te ontwikkelen. Bovendien werken lichte rackets minder belastend voor je armen waardoor je minder snel blessures zal oplopen. Daarnaast is al eerder vermeld is het verstandig om naar rackets met een grote sweet spot te zoeken, die vind je meestal in de ronde padel rackets. Deze bieden meer vergevingsgezindheid wanneer je de bal niet perfect in het midden raakt, waardoor je nauwkeurigheid en consistentie in je slagen behoudt.

Investeer eerst in je padelvaardigheden, dan in je racket

In plaats van gelijk een pro padel racket aan te schaffen kan je dus beter beginnen met een beginnersracket en daarmee werken aan je padel techniek. Deze techniek en controle bouw je rustig op en vervolgens kun je geleidelijk overstappen op meer geavanceerde rackets die aansluiten bij je verbeterde vaardigheden. Stap na een rond padel racket bijvoorbeeld eerst over op een padel racket druppelvorm, voor je je waagt aan een padel racket diamant. Ben jij geen beginner meer en heb je meer vragen over verschillende soorten rackets en welke het best bij je past? Lees dan de blog “welk padel racket past bij mij?” voor padel racket advies op maat.

Beginnen met padel bij The Padellers

Ben jij een beginner met padel? Bij The Padellers bieden wij veel mogelijkheden voor alle padel niveaus en dus ook voor beginners. Onze “maak kennis met padel clinic” is speciaal voor spelers die amper tot nooit op de padelbaan hebben gestaan. Voor slechts 5 euro leer je met deze clinic de basis van padel en zet je je eerste stappen op de padelbaan. Op elke The Padellers-locatie wordt er ook padel les voor beginners aangeboden. Heb je een paar keer een balletje geslagen en ben je klaar om je skills in de praktijk te testen? Onze agenda staat maandelijks vol met verschillende toernooien voor alle niveaus en dus ook een padel toernooi voor beginners. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker een padelbaan huren en de padel sport eerst voor jezelf ontdekken.