Padel slagen uitgelegd; de Bandeja

11.7.24

Mocht jij al wat langer actief zijn in de wereld van padel dan ben je waarschijnlijk ook bekend met de padel termen. Sommige van deze termen komen overeen met tennis termen zoals bijvoorbeeld de forehand volley, backhand volley en de smash. De techniek waarmee deze slagen worden uitgevoerd zit echter wel een verschil tussen tennis en padel, maar daar komen we later op terug. Naast deze “standaard” slagen zal je vast ook wel specifieke padel termen voorbij hebben horen komen zoals de bajada, bandeja, vibora en chiquita. De sport padel is ontstaan in Mexico en groot geworden in landen als Spanje en Argentinië, vandaar de spaanse benamingen van deze slagen. Elke week zullen we de techniek en de tactiek achter een specifieke padel slag beschrijven en uitleggen. We trappen af met een van de belangrijkste slagen in padel; de Bandeja.

De Bandeja padel

Laten we beginnen met een duidelijke definitie. De Bandeja is een verdedigende slag in padel die wordt gebruikt wanneer je je in de netpositie bevindt en je tegenstander een lob speelt die niet ver genoeg in het achterveld terechtkomt. Het primaire doel van de Bandeja is om de bal laag en diep over het net terug te sturen naar de tegenkant van het veld. Deze lage, gecontroleerde terugslag maakt het moeilijk voor je tegenstander om aan te vallen en biedt jou de kans om de netpositie te behouden en het spel te dicteren. Het is in zekere zin het beste te omschrijven als een slice-smash. De bal moet dus niet na de smash hoog stuiteren maar juist laag blijven.

De techniek van de Bandeja

De juiste techniek is essentieel om een effectieve Bandeja te slaan. Hier volgen de stappen om deze slag met succes uit te voeren:

Stap 1 - Voorbereiding: Begin in de netpositie en blijf alert op de bewegingen van je tegenstander. Zodra je ziet dat je tegenstander een lob speelt, draai je zijwaarts zodat je naar het zijglas gericht bent. Neem kleine, snelle stapjes naar achteren om ruimte te creëren voor de slag. Houd je padel racket omhoog en je vrije arm wijzend naar de bal.

Stap 2 - Slaan van de bal: Probeer de bal rond ooghoogte te raken, met het optimale raakpunt naast je en iets voor je. Beweeg je padel racket van boven naar beneden om effect aan de bal te geven, vergelijkbaar met een forehandslice bij tennis. Zwaai krachtig door en concentreer je op het geven van zoveel mogelijk slice aan de bal.

Stap 3 - Plaatsing: Richt de Bandeja diagonaal naar een hoek van het veld, afhankelijk van de positie van je tegenstander. Een diagonale slag biedt je meer tijd om terug te keren naar de netpositie. Je kunt er ook voor kiezen om de bal rechtuit te sturen om je tegenstander naar het midden van het veld te lokken, zodat je een aanvallende volley kunt spelen.

Veelvoorkomende fouten bij het slaan van een Bandeja

Om een meester te worden in de Bandeja, is het belangrijk om veelvoorkomende fouten te vermijden:

Te hard slaan: Een te krachtige Bandeja kan leiden tot het verlies van de netpositie, omdat de bal snel terugkaatst van het glas. Een gecontroleerde, niet al te harde slag is vaak effectiever.

Te open racketblad: Een te open racketblad maakt het moeilijk om de Bandeja te sturen, waardoor de bal vaak omhoog gaat in plaats van laag te blijven.
Voeten niet gericht naar het zijglas: Dit is een veelvoorkomende fout waarbij de voeten, heupen en het lichaam niet naar het zijglas gericht zijn. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om een goede Bandeja te slaan.

Racket te laat in positie brengen: Timing is cruciaal bij de Bandeja. Als je het padel racket te laat voorbereidt, loop je het risico de slag te missen.

Elleboog te laag: Een te lage elleboog belemmert je vermogen om voldoende slice aan de bal te geven. Zorg ervoor dat je van boven naar beneden slaat.

Te grote backswing: Een te grote backswing kan leiden tot te harde slagen en problemen met de controle. Houd de beweging compact en gecontroleerd.

De bal te laag raken: Hoewel je vaak hoort dat je de Bandeja op ooghoogte moet raken, is het vaak beter om de bal iets hoger te raken, zodat je meer tijd hebt om de bal laag te houden en slice te geven.

Racketblad laten zakken onder de pols: In tegenstelling tot tennis, waarbij je topspin gebruikt, is het bij de Bandeja juist de bedoeling om slice te geven. Laat het racketblad dus niet onder je pols zakken.

Leer de Bandeja met behulp van een padel coach

De Bandeja is een van de meest gebruikte slagen bij padel, en het beheersen ervan kan het verschil maken in je spel. Met een goed uitgevoerde Bandeja kun je de controle behouden, je tegenstander onder druk zetten en zelfs de netpositie heroveren. Het vergt oefening en geduld om deze techniek te perfectioneren, maar met toewijding kun je een meester worden in het spelen van de Bandeja en je padelspel naar een hoger niveau tillen. Dus boek een padelbaan, oefen je Bandeja, vermijd de veelvoorkomende fouten en word een meester in deze belangrijke padel slag.

Wil je belangrijke padel slagen als de bandeja nou écht goed onder de knie krijgen? Boek padel lessen bij onze professionele trainers en krijg de beste padel tips. Wij bieden padel les aan voor alle padel niveaus en op meerdere padellocaties door heel Nederland. Zie bijvoorbeeld padel Amsterdam, padel Brabant, padel Limburg en nog veel meer voor de beste padellocaties!