Hoe werkt padel en wat zijn de spelregels?

3.5.24

De nieuwe razend populaire sport padel zal je vast niet ontgaan zijn. Als je het zelf nog nooit gespeeld hebt zal je ongetwijfeld enthousiaste verhalen van vrienden of familieleden hebben gehoord. Padel wordt vaak ook wel omschreven als een mix tussen squash en tennis. In zekere zin is dit ook wel zo maar qua spelregels en dergelijke zitten er toch iets meer haken en ogen aan. In deze blog geven we je een inzicht in hoe padel precies werkt en wat de spelregels zijn.

Dit zijn de padel spelregels

Padel wordt natuurlijk op een padelbaan gespeeld en deze heeft veel weg van een tennisbaan. De baan is verdeeld in twee speelhelften met een net in het midden en iedere speelhelft is weer opgesplitst in twee servicevakken en een achterveld. Een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan en is in tegenstelling tot tennisbanen omringd door glazen wanden en hekken. Deze glazen wanden en hekken zijn ook een belangrijk onderdeel van het spelletje. Padel wordt over het algemeen in de twee-tegen-twee variant gespeeld en in mindere mate in de één-tegen één variant.

Hoe werkt de puntentelling van padel?

De puntentelling in padel volgt hetzelfde principe als tennis: 15, 30, 40, en dan de game. Bij een gelijkspel van 40-40 (deuce), moet je twee opeenvolgende punten scoren om de game te winnen. Een padelset wordt gewonnen door het behalen van 6 games, met minstens twee games verschil. Als de score 6-5 is, moet er nog een game worden gespeeld. Bij 7-5 heb je de set gewonnen, maar bij 6-6 volgt een tiebreak. In de tiebreak speel je tot 7 punten, met een verschil van minimaal twee punten om te winnen. De wedstrijd wordt gespeeld als een best-of-three, wat betekent dat de eerste speler die twee sets wint, de wedstrijd wint. Als je niet bekend bent met tennis lijkt het op het eerste gezicht een beetje een aparte puntentelling maar je went er snel genoeg aan.

Wat zijn de regels voor serveren met padel?

Net als bij tennis begin je een punt door te serveren vanaf achter de laatste lijn. De eerste service speel je vanaf de rechterkant en de bal moet diagonaal gespeeld worden in het servicevak van de andere speelhelft (ook de rechterkant voor de tegenstander dus). Waar je bij tennis de bal opgooit en bovenhands over het net serveert moet je bij padel eerst de bal laten stuiteren alvorens je de bal onderhands over het net slaat. Nog een serviceregel is dat de bal op maximaal navelhoogte mag komen na de stuiter voordat je serveert.

De bal mag het net niet raken en gebeurt dit wel voordat deze in het vak van de tegenstander belandt, dan moet de service opnieuw gespeeld worden. Als de bal überhaupt niet in het vak van de tegenstander terechtkomt krijg je nog één herkansing. Als je deze ook verprutst gaat het punt naar de tegenstander. De bal mag na de service tegen de glazen wand komen maar niet tegen het hekwerk. Als de bal na je service tegen het hekwerk komt is dit namelijk een foute service. Mis je ook deze dan verlies je het punt. Het punt daarop serveer je vanaf links ook weer diagonaal naar de andere kant en zo wissel je dit om tot de game is afgelopen.

Wat zijn de padel dubbelspel regels?

Padelbanen zijn meestal gemaakt voor dubbelspel en zo wordt padel dan ook het meest gespeeld. De regels zijn dan ook niet veel anders dan bij enkel spel behalve dat je twee tegen twee speelt. Alleen bij de service moet je als tegenstander de bal verplicht een keer laten stuiteren. In het vervolg van de rally mag je ervoor kiezen om de bal eerst te laten stuiteren voor je deze terugspeelt maar je mag er ook voor kiezen om de bal direct uit te lucht terug te slaan (volleren). Je kan er ook voor kiezen om na de stuiter de bal eerst tegen het hekwerk of de glazen wand te laten komen alvorens je terugspeelt. De bal mag ook teruggeslagen worden via de eigen wanden. Op het moment dat je de bal zonder eerst te laten stuiteren direct tegen de wand of het hek van de tegenstander slaat heb je het punt verloren. Ook als de bal meer dan één keer stuitert op je eigen speelhelft heb je verloren. Je speelt met twee personen op één speelhelft maar dat betekent niet dat je de bal om en om hoeft terug te slaan. Degene die er het beste voor staat slaat de bal terug. Wat betreft het serveren moet je dit wel afwisselen per game.

Wat zijn de regels van een padel tiebreak?

Zoals al eerder gezegd moet je bij een stand van 6-6 in games een allesbeslissende tiebreak voor de set spelen. Hierbij speel je tot de 7 en moet je net als in de games met minimaal 2 punten verschil winnen. Bij een stand van bijvoorbeeld 7-6 kan er dus nog geen winnaar worden uitgeroepen. Bij een tiebreak begint het team dat aan de beurt was om te serveren met de opslag. Dit team mag dan voor één punt opslaan. Vanaf dan is het om en om opslaan per twee punten tot de tiebreak is afgelopen. Het kan voorkomen dat je 1-1 in sets staat en geen zin of tijd meer hebt om nog een hele set te spelen. Dan kan je ervoor kiezen om een supertiebreak te spelen. De opzet is precies hetzelfde als de gewone tiebreak met als enige verschil dat je tot 10 punten speelt in plaats van 7.

Nieuwsgierig waar je terecht kan voor een potje padel?

Neem een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!