Hoe kies je de juiste padelschoenen en waar op te letten?

3.5.24

Als je net begint met padellen is het van belang om de juiste padelgear aan te schaffen. Padelschoenen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Veel mensen die nieuw zijn met de sport denken dat een paar hardloopschoenen voldoende is om de baan mee op de gaan. In het geval dat je maar heel af en toe recreatief speelt kan dit misschien. Toch achten wij de kans groot dat je snel verslaafd raakt aan het spelletje en wekelijks gaat spelen. Dan is een goed paar padelschoenen kopen geen overbodige luxe. Hardloopschoenen zijn namelijk gemaakt om in rechte lijnen te rennen op hetzelfde tempo.

Padel daarentegen is een spel waarbij je veel moet draaien, wenden en keren. Een sprong maken voor een smash en veel korte sprintjes horen allemaal bij het spelletje. Je zult merken dat als je vaker gaat spelen en het niveau omhoog gaat dat de rally’s intensiever worden. Hierdoor worden deze vele verticale, snelle en onverwachte draaibewegingen en sprintjes alleen maar meer. Dan is het toch aan te raden om echte padelschoenen aan te schaffen.

Padelschoenen hebben een stijve zool met diepe groeven. Hierdoor heb je meer grip op de baan en worden ernstige verdraaiingen van de enkel voorkomen. Daarnaast beschikken padelschoenen over een goede demping. Deze demping vangt de klappen op die ontstaan bij het landen op de grond elke keer. Het aanschaffen van padelschoenen werkt dus niet alleen prestatie verhogend maar nog belangrijker, het helpt bij het voorkomen van onnodige blessures. Hoe kies je nou de juiste schoenen voor padel en waar moet je op letten? Hier zal je wat uitgebreidere informatie vinden over padelschoenen en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan.

De beste padelschoenen voor jou

Welke schoenen voor padel ideaal voor jou zijn hangt af van je niveau en de frequentie waarmee je speelt. Als jij een fanatiek padeller bent die veelvuldig op de baan staat dan is het raadzaam om een topmodel aan te schaffen. Deze zijn weliswaar wat duurder maar bieden de beste bescherming tegen blessures en helpen je beter en comfortabeler te bewegen op de baan. Daar komt ook nog eens bij dat betere modellen langer mee gaan en dat is niet onbelangrijk als je veel speelt.

Als je net nieuw bent met padel en niet zo heel vaak speelt is het van minder groot belang om voor een topmodel te aan. Een goedkoper en eenvoudiger model dat genoeg comfort en stevigheid biedt zou dan voldoende moeten zijn. Beginner niveau is natuurlijk lager en de rally’s zijn daarom ook een stuk minder intensief. Dat betekent dat het snelle wenden en keren op de korte afstand minder voorkomt. Hierdoor is de kans op blessures en vroegtijdige slijtage van de schoenen minder groot.

Je eigen gewicht en lengte zijn ook factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de ideale padel schoen voor jou. Als je wat zwaarder bent heeft je enkel een schoen nodig die je enkels van veel support voorziet. Hiermee worden namelijk de meest ernstige blessures die ontstaan door verdraaiingen voorkomen. Dat wil niet zeggen dat lichte mensen helemaal geen stevige schoenen nodig hebben. Toch hebben lichtvoetige spelers meer aan een wat lichtere schoen die iets flexibeler is. Een te zware schoen kan namelijk in de weg zitten en een negatieve invloed hebben op hun wendbaarheid en startsnelheid. De perfecte padelschoenen bieden eigenlijk een ideale balans tussen stevigheid en flexibiliteit.

Welke verschillende soorten padelschoenen zijn er?

Zoals al eerder gezegd is padel een sport waarbij je veel moet wenden en keren op korte afstanden. Af en toe een sprongetje maken voor een smash of verre bal hoort erbij. De zolen krijgen veel klappen te verduren dus is het belangrijk dat er een goede demping in de zool zit zodat deze klappen worden opgevangen. De drie meest voorkomende zolen zijn de Omnizool, visgraatzool en de gemengde zool. Iedere zool brengt bepaalde kenmerken met zich mee. De ene schoen leent zich beter voor een specifieke ondergrond of voor een bepaalde speelstijl. Hieronder geven we een klein overzicht van de verschillende zooltypes en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Omnizool

De omnizool kenmerkt zich door de kleine “nopjes” aan de onderkant van de schoen. De ondergrond van de meeste padelbanen bestaat uit kunstgrastapijt en deze nopjes zorgen ervoor dat je niet snel uitglijdt wanneer je aan het spelen bent. Vanwege de betere grip die deze schoen biedt op kunstgrastapijten, is de schoen met Omnizolen heel populair onder padellers. Een nadeel van de Omnizool is dat je door de goede grip wat minder makkelijk kan glijden. Glijden kan handig zijn wanneer je een verre bal probeert terug te bereiken. Daarom is het handig om te kijken naar je eigen speelstijl. Ben jij iemand die het lekker vindt om een beetje te kunnen glijden om net die bal te halen dan is de omnizool misschien niet de beste keuze voor jou.

Visgraatzool

De visgraatzool wordt gekenmerkt door de diep liggende lijnen die zigzaggend onder de zool lopen. De zigzaglijnen zorgen voor voldoende grip maar geeft tegelijkertijd wel een betere slip dan de Omnizool waardoor je verre ballen kan bereiken. De visgraatzool is vooral geschikt voor padelbanen met wat grotere hoeveelheden zand. Voor de echte glijders onder ons is een padel schoen met visgraatzool dus erg aan te raden.

Gemengde zool

De naam laat zich al raden; de gemengde zool is een mix tussen de visgraatzool en de Omnizool. De combinatie van nopjes en de zigzaglijnen onder de zool zorgt ervoor dat je een goede grip hebt maar desondanks ook goed kan glijden. Padelschoenen met gemengde zolen zijn populair omdat ze geschikt zijn voor vrijwel iedere ondergrond en speelstijl. De ideale zool als je op veel diverse banen speelt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je competitie speelt en daarvoor naar verschillende padelclubs moet.

Padelschoenen

Bij het aanschaffen van schoenen voor padel is het dus belangrijk om een paar dingen in acht te nemen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor type ondergrond de padelbaan heeft waarop je van plan bent om te gaan spelen. Mocht dit bijvoorbeeld wat zanderiger zijn dan heb je eventueel behoefte aan wat meer grip. Aan de andere kant kan het zijn dat je misschien wel een speler bent die het lekker vindt om een beetje te kunnen glijden op de baan om een verre bal te bereiken. Als je al meer ervaring hebt en fanatiek en frequent speelt dan weet je dit allemaal al als het goed is. Dan raden we je aan om gewoon lekker voor een topmodel te gaan. De Asics Gel-Resolution 9 Padel is dan waarschijnlijk een goede padel schoen voor jou

Als je wat minder vaak speelt op een lager niveau dan raden we een wat goedkoper model aan. In dat geval kan de Asics Gel-Game 9 Padel de ideale padel schoen zijn voor jou. Deze schoen is misschien iets minder professioneel en innovatief dan de Asics Gel-Resolution 9 Padel. De schoen is echter een stuk goedkoper en beschikt alsnog over alle benodigde kenmerken en innovaties om comfortabel en blessurevrij te padellen.

Padelschoenen testen

Kom je padelschoenen testen op een van onze padedel locaties. Eenboudig een padelbaan boeken doe je bij The Padellers. Heb jij nog nooit gepadeld en ben je nieuwsgierig om te kijken waarom iedereen zo gek is op deze sport? Maak voor slechts €5,- kennis met padel en sla je eerste balletje op de baan.