Hoe je een wedstrijd kunt winnen met padel

3.5.24

Als je nog vrij nieuw bent met padel en wedstrijdjes begint te spelen dan kan het zijn dat je op zoek bent naar een paar tips. Gelukkig zijn er wat tactieken en strategieën om deze partijen te winnen. Natuurlijk is er geen vaste formule voor padel die jou en je partner verzekerd van een overwinning. Padel is echter wel een spel waar veel tactiek en slimmigheidjes kunnen worden toegepast. Er zijn dus zeker strategieën die jouw kans op de overwinning aanzienlijk kunnen vergroten. In deze blog geven we een paar handvatten die jou hopelijk aan de overwinning kunnen helpen.

Het belang van een goede voorbereiding

Net als bij elke andere sport is de warming up heel belangrijk bij padel. Een warming up leidt namelijk tot een toename van de hartfrequentie en de hartspier. Hierdoor kan je hart meer bloed rondpompen en dit zorgt voor een hogere opname van zuurstof in de spieren. Daarnaast zorgt het voor een verwijding van de luchtwegen wat resulteert in een hogere zuurstofopname in de longen. Je hersenen worden ook geactiveerd waardoor je scherper bent en bij een snel spel als padel is deze scherpte van groot belang. Warming up is dus niet alleen ter voorkoming van blessures maar werkt ook prestatie verhogend.

Een ander onderdeel van een goede voorbereiding is de beschikking over de juiste padelgear. Met name de beschikking over van het juiste padelracket is erg belangrijk. Je zult merken dat we in deze blog voornamelijk verdedigende tips voor beginners zullen geven. Bij verdedigend spel hoort ook een verdedigend racket en hiervoor zijn de rondvormige padelrackets het meest geschikt. Deze rackets hebben namelijk een groter raakoppervlak en een grotere sweet spot. Daarnaast hebben de meeste rondvormige padelrackets een laaggelegen balans dicht bij je grip. Al deze facetten maken het eenvoudiger om precisie en controle te leggen in je slagen. Het is de namelijk de bedoeling dat jij elke bal terugslaat en je de tegenstanders de fout laat maken.

De strategie van padel

Padel kent geen eenduidige strategie want deze wordt vooral bepaald door je eigen niveau en speelstijl. Ervan uitgaande dat je een beginner bent, is de verdediging kiezen vaak de beste strategie. Hou het zo simpel mogelijk en probeer niet te lastige ballen te spelen. De eenvoudigste manier om punten te winnen met padel is door alles veilig terug te slaan. Probeer niet teveel risico te nemen en laat je tegenstanders de fout te laten maken. Op het moment dat jij en je partner alles terugslaan kan het voorkomen dat je tegenstanders gefrustreerd en ongeduldig raken. Dit kan ervoor zorgen dat ze aanvallende ballen met risico gaan slaan en een fouten maken.

Geduld is dus zeer belangrijk maar dit betekent niet dat je altijd achterin moet blijven. Met je tegenstander aan het net loop je namelijk het meeste risico om het punt te verliezen. Kies daarom een goed moment om naar het net te sprinten. Dit kan bijvoorbeeld na een goede lob over je tegenstanders waarbij je hun dwingt om naar achteren te gaan.

Een belangrijke tip die door beginnend padellers nog wel eens over het hoofd wordt gezien is het gebruik van de glazen wanden achter je. Als je wel eens hebt getennist zal je instinctief elke bal die je krijgt gelijk terug willen slaan. Sommige ballen die je krijgt zijn echter veel te hard om direct terug te slaan. Daarom is het belangrijk dat je leert de glazen wanden te gebruiken want deze staat er niet voor niks. Door de bal eerst tegen de glazen wand te laten stuiteren haal je de vaart eruit. Je gunt jezelf zo meer tijd om de bal rustig en gecontroleerd terug te slaan.

Een tactische padel service maken

Zoals we in een eerdere blog al hebben uitgelegd is het bij een padel service belangrijk om het jezelf niet te moeilijk te maken. Zeker als je nog relatief nieuw bent met padel kan je het beter zo simpel mogelijk voor jezelf houden. Veel voorkomende fouten die beginners maken bij het serveren is dat ze te hard en met teveel spin willen slaan. Slaan met teveel spin vergroot alleen maar de kans op fouten en daarbij zal dat beetje spin geen groot probleem zijn voor je tegenstanders.

Naast teveel spin is het geforceerd proberen te slaan van hele harde ballen ook af te raden bij de service. Ook harde ballen zullen niet een heel groot probleem zijn voor je tegenspelers aangezien een service bij padel toch niet bovenhands is. Een ace zoals je die hebt bij tennis zal sowieso niet snel voorkomen met padel. Het is veel belangrijker om je service goed te plaatsen. Op het moment dat je per se heel hard wil slaan gaat dit vaak ten koste van de plaatsing.

Als je serveert heb je als het ware de controle over het punt omdat je na het punt gelijk naar het net kan rennen. Als je aan het net staat heb je namelijk een dominante aanvalspositie en moet de tegenstander in de verdediging. Een tip is dus om altijd naar het net te sprinten na je service zodat jij in de aanvalspositie staat.

Padel tactiek: defensieve tactieken

Zoals we eerder al geconstateerd hebben zijn voor beginnend padellers de defensieve tactieken meestal de beste manier om wedstrijden te winnen. Defensieve ballen vereisen namelijk minder technische kwaliteiten en daar ontbreekt het beginners vaak aan. Het spelen van verdedigende ballen is technisch een stuk makkelijker waardoor jij minder snel een fout zal maken. Het doel is niet om dusdanig lastige ballen te spelen waar je tegenstander niet bij kan. Het is juist de bedoeling om elke bal terug te spelen en te wachten tot de tegenstander de fout maakt

Een lage bal door het midden spelen is een zeer nuttige slag bij padel. Ten eerste is dit een van de makkelijkste ballen om te slaan. Deze ballen zijn namelijk heel veilig in tegenstelling tot een bal aan de zijkanten want daar is de kans groot dat je tegen het hek aanslaat. Daarbij zorgt een bal door het midden vaak voor verwarring en onrust bij je tegenstanders. Voor hun is het dan namelijk onduidelijk wie de bal terug moet slaan.

Een andere zeer nuttige defensieve slag is de lob. Een lob is een boogbal die je over de tegenstander speelt als deze aan het net staat. Ook dit is een relatief makkelijke bal om te slaan en daarbij dwing je de tegenstander naar achter. Deze bal is voor je tegenstander lastig om aanvallend terug te slaan en je hebt alle tijd om je aan het net te positioneren.

Een laatste defensieve tip die we meegeven is je tegenstander dwingen tot een backhand volley. Als je tegenstander aan het net staat en het komt niet goed uit om er overheen te lobben, probeer dan op zijn of haar backhand te slaan. Een backhand volley is namelijk een stuk lastiger dan een forehand volley.

Het belang van teamwork

Padel speel je over het algemeen in de twee-tegen-twee vorm en dus ben je voor een groot deel aangewezen op je teamgenoot. Stem met elkaar af wie rechts en wie links staat, dit kan van meerdere dingen afhangen. Bijvoorbeeld van jullie dominante arm of misschien heeft iemand van jullie wel een hele sterke backhand. Daarnaast is het ook handig om afspraken te maken waar in het veld jullie staan; de een dicht bij het net en de ander achterin, misschien samen aan het net of juist beiden meer achterin. Het kan namelijk zijn dat een van de twee een beter loopvermogen heeft en de ander juist beter kan volleren en smashen. De beste loper kan je beter meer achterin zetten. Dit zijn allemaal slechts voorbeelden van afspraken die je van tevoren kan maken. Er zijn nog een hoop andere strategieën die je tijdens het spelen met elkaar kan communiceren.

Het speelveld van padel is redelijk klein dus is het mogelijk om tijdens een punt veel met elkaar te communiceren. Maak hier gebruik van want deze communicatie kan je punten opleveren. Een voorbeeld van het toepassen van communicatie tijdens een punt is als jullie gelobd worden. Eén van de twee moet naar achter rennen om deze lob te halen. Diegene heeft op dat moment geen zicht op waar de tegenstanders gepositioneerd staan in het veld. De ander heeft hier wel zicht op en kan dit communiceren waardoor degene die naar achter moet al een idee heeft waar de bal gespeeld moet worden. Bij padel is teamwork dus heel belangrijk en het spel biedt ook de mogelijkheid om hier veel gebruik van te maken.

Zelf padellen

Hopelijk helpen deze tips jou bij het winnen van je wedstrijden. Wil je ze gelijk uitproberen? Boek hier een baan met je vrienden en breng de tactieken in de praktijk. Wil je in de praktijk technieken en tactieken leren van een echte specialist? Boek hier eenvoudig individuele-, duo- of groepslessen.

Neem ook een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!