Het belang van een goede padel racket grip

3.5.24

De padel grip, een vaak onderschat maar essentieel onderdeel van je padel racket. Bij het kiezen van een padel racket heb je meestal beperkte opties voor de gripmaat, omdat de meeste fabrikanten een standaardgrip leveren die vaak te smal is voor de meeste spelers. Ongeacht of je nu een Head padel racket of een Adidas padel racket hebt, ze zijn ontworpen om voor bijna iedereen speelbaar te zijn, ongeacht de grootte van je hand. Hoewel je een grip breder kunt maken met een overgrip, kun je hem niet smaller maken. Dit is een veelvoorkomende misvatting, vooral bij beginnende spelers.

Veel spelers halen hun nieuwe padel racket uit de verpakking en beginnen meteen te spelen, zonder veel aandacht te besteden aan de grip. Maar de grip is cruciaal, want het vormt de enige verbinding tussen het racket en de speler. Het is het handvat dat je vasthoudt tijdens het spelen, en het heeft invloed op zowel het comfort als de prestaties. Bovendien kan een goed gekozen overgrip ook trillingen absorberen, waardoor de belasting op je arm wordt verminderd en het risico op blessures afneemt.

Wat wordt bedoeld met de grip van een padel racket?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hoe je het padel racket vasthoudt, vaak aangeduid als de grip, en het daadwerkelijke handvat van het padel racket. De padel grip is meestal gemaakt van rubberachtig materiaal en is ontworpen om een comfortabele en stevige grip te bieden aan de speler. Er zijn twee soorten padel racket grips: de ondergrip en de overgrip. We zullen later verder ingaan op het verschil tussen deze twee soorten padel grips.

Hoe kies je de juiste padel gripmaat voor jouw hand?

Iedereen heeft een andere handgrootte, wat betekent dat idealiter iedereen met een andere gripmaat zou moeten spelen. Maar wat is dan de juiste padel gripmaat? Een handige richtlijn is om te controleren of er voldoende ruimte is tussen de toppen van je vingers en de onderkant van je duim om er een wijsvinger tussen te plaatsen. Dit zorgt voor een comfortabele en stevige grip, zonder dat je het racket te strak hoeft vast te houden.

Gevolgen van een onjuiste padel gripmaat

Een te smalle grip dwingt je om meer druk uit te oefenen om het racket goed vast te houden en te controleren. Dit kan leiden tot snellere vermoeidheid in de hand en de pols, evenals een verhoogd risico op pols- en elleboogblessures. Een te smalle grip, samen met een verkeerde techniek, is de belangrijkste oorzaak van wat bekend staat als “padel elleboog” (tenniselleboog). Als je dit probleem ervaart, is het handig om een bredere gripmaat te overwegen.

Het aanpassen van je gripmaat met een overgrip

Gelukkig is het relatief eenvoudig om de gripmaat te vergroten met behulp van een overgrip. Elk padel racket wordt geleverd met een basisgrip, oftewel de ondergrip. Het is raadzaam om deze te behouden, vooral bij een nieuw padel racket. De overgrip wordt er dan overheen aangebracht om de gripomtrek te vergroten en extra demping toe te voegen.

Soorten overgrips voor padel en de voordelen

Overgrips hebben niet alleen als doel de gripmaat aan te passen. Ze zorgen er ook voor dat je padel racket goed in je hand blijft en niet wegglijdt als je bijvoorbeeld gaat zweten. Ondergrips zijn over het algemeen niet ruw en glijden daarom snel uit je hand. Daarom zijn er twee hoofdtypen padel overgrips beschikbaar: plakkerige overgrips en absorberende overgrips. Plakkerige overgrips zorgen ervoor dat je racket aan je hand blijft plakken, terwijl absorberende overgrips beter zijn in het afvoeren van vocht. Absorberende overgrips worden aanbevolen als je de neiging hebt om zweterige handen te hebben, omdat ze voorkomen dat het padel racket wegglijdt door zweet. Het is persoonlijke voorkeur welk type je kiest; het is aan te raden om beide te proberen om te zien welke het beste bij je past. Bovendien kunnen absorberende overgrips trillingen absorberen, waardoor je arm minder belast wordt en het risico op blessures afneemt.

Het kopen van een padel racket grip

In deze blog hebben we geleerd dat het kiezen van de juiste gripmaat cruciaal is voor optimaal padelspel en blessurepreventie. Een te smalle grip kan leiden tot ongemak en pols- en elleboogblessures, terwijl een goed passende grip comfort en controle biedt. Gelukkig kunnen we met behulp van overgrips de gripmaat aanpassen aan onze behoeften. Kies uit plakkerige overgrips of absorberende overgrips om de perfecte grip te vinden die bij je past. Experimenteer en test om de ideale gripmaat te bepalen en geniet van een fantastische padelervaring!

Probeer je overgrip uit!

Overgrips zijn gelukkig niet duur en voor minder dan €7,- beschik je al over een goede overgrip. Overgrips dien je ook om de zoveel tijd te vervangen omdat deze door het vele spelen op een gegeven moment slijten, waardoor ze hun functie verliezen. Dit biedt wel de mogelijkheid om te experimenteren met de twee verschillende overgrips om te kijken welke het beste bij jou past. Bij veel padel locaties van The Padellers is er ook een fysieke padelwinkel aanwezig waar je een overgrip kan kopen. Ideaal om twee vliegen in één klap te slaan. Boek een baan en test je nieuwe overgrip!