De World Padel Tour

3.5.24

Onlangs heeft de World Padel Tour 2023 in het bruisende Amsterdam plaatsgevonden, wat opnieuw een spektakel was met prachtige wedstrijden en verbazingwekkende punten. Terwijl landen als Spanje, Brazilië en Argentinië al lang fan zijn van de WPT, heeft ook Nederland de padel sport stevig omarmd. Je hebt het misschien gemerkt, de sport kreeg veel aandacht op tv en social media, met geweldige padel video's waarin spelers bijvoorbeeld uit de padel kooi sprintten om ballen terug te slaan. Overal werd er druk over gesproken, en het is duidelijk dat, zoals we al een tijdje wisten, de populariteit van padel in een ongelooflijk snel tempo groeit. Een mooi moment dus om dit grootschalige evenement nader te bekijken.

Oprichting van de World Padel Tour; padel geschiedenis

In 2012 is de world padel tour ontstaan, met de eerste toernooien die plaatsvonden in 2013. De organisatie, met het hoofdkantoor in Spanje, is sindsdien verantwoordelijk geweest voor het organiseren van padel toernooien van wereldklasse. Deze padel toernooien hebben de padel sport wereldwijd populair gemaakt en hebben de sportliefhebbers over de hele wereld geboeid.

Het ontstaan van de WPT was te danken aan de behoefte aan een gestroomlijnde en goed georganiseerde padelcompetitie. Voorheen was de Padel Pro Tour (PPT) actief van 2005 tot 2012, maar de chaotische structuur van de organisatie leidde tot de oprichting van de WPT. Sinds 2013 heeft de WPT padeltoernooien gehouden in verschillende landen en heeft zo bijgedragen aan de groei van de sport.

De World Padel Tour (WPT) is een internationale professionele padeltour, vergelijkbaar met het tennis-ATP-circuit. Het brengt 's werelds beste padelspelers samen in een reeks toernooien die over de hele wereld worden gehouden. Spelers strijden om ranglijstpunten en prijzengeld in zowel mannen- als vrouwentoernooien, met als hoogtepunt de WPT Master Final aan het einde van het seizoen, waar de topspelers strijden om de titel van meester van het jaar.

De WPT Toernooien

De WPT organiseert jaarlijks verschillende toernooien in verschillende landen en voor verschillende spelniveaus. In de beginjaren werden de toernooien voornamelijk in Spanje, Brazilië, Argentinië en Mexico gehouden, maar recentelijk hebben andere landen zoals de VAE, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ook toernooien georganiseerd.
Deze toernooien zijn opgedeeld in drie categorieën: Challenger, Open en Master, elk met zijn eigen set regels en beloningen.

Challenger: De Challenger-categorie is het instapniveau van de WPT. Teams kunnen hier punten verdienen en hun vaardigheden ontwikkelen. Deze toernooien hebben lagere deelnormen en prijzengeld.

Open: De Open-ronde is populairder en laat meer teams toe om deel te nemen. De winnaars kunnen hier tot 1.000 punten verdienen, afhankelijk van het niveau.

Master: De Master-ronde is het hoogtepunt van de WPT-competitie, met hogere prijzengelden en meer punten te verdienen per overwinning. De concurrentie is intenser en slechts een beperkt aantal teams mag deelnemen.

Master Final: De Master Final is het hoogtepunt van het seizoen, waar de beste teams van de Master-categorie strijden om de uiteindelijke kampioenen van het jaar te worden.

Voor de mensen die niet het verschil weten tussen de WPT en het Wereldkampioenschap padel; de World Padel Tour is een jaarlijkse serie toernooien, terwijl het Wereldkampioenschap padel elke drie jaar wordt gehouden en een internationale padelcompetitie is die teruggaat tot 1992.

Padel world rankings

De World Padel Tour ranking bevat de beste padel spelers ter wereld. Aangezien de koppels tijdens een seizoen veranderen, hebben dubbelpartners op de WPT-rankinglijst meestal niet dezelfde punten.
De padel ranglijst in de WPT veranderen elke week, maar hier zijn enkele van de beste padelspelers van de World Padel Tour over de afgelopen jaren

Padel ranking heren:                                         Padel ranking vrouwen:

#1. Arturo Coello                                                         #1. Paula Josemaria
#2. Agustín Tapia                                                        #2. Ariana Sanchez
#3. Martín Di Nenno                                                   #3. Gemma Triay
#4. Franco Stupaczuk                                                #4. Alejandra Salazar
#5. Alejandro Galan                                                   #5. Beatriz Gonzalez
#6. Juan Lébron                                                        #6. Marta Ortega
#7. Federico Chingotto                                             #7. Delfina Brea
#8. Francisco Navarro                                              #8. Maria Virginia Riera
#9. Juan Tello                                                           #9. Tamara Icardo
#10. Carlos Daniel Gutierrez                                   #10. Sofia Araujo

Hoe kun je de World Padel Tour volgen?

De interesse in padeltennis groeit gestaag, en het World Padel Tour Youtube kanaal heeft al meer dan 700 duizend abonnees. Je kunt de World Padel Tour op verschillende manieren volgen, afhankelijk van waar je woont. In sommige landen is het mogelijk om de World Padel Tour op tv te bekijken. In andere landen wordt het live gestreamd via YouTube. Houd er echter rekening mee dat beschikbaarheid afhankelijk is van licentieovereenkomsten. De World Padel Tour Amsterdam Open was bijvoorbeeld te zien op Ziggo sport.

Padel wedstrijd kijken of zelf padel spelen?

Is jouw interesse voor het spelletje ook gewekt door de World Padel Tour Amsterdam Open? In Nederland wordt competitie Eredivisie padel gespeeld en ook deze eredivisie teams laten spectaculaire padel wedstrijden en punten zien. The Padellers heeft ook een eigen padel eredivisie team en je bent van harte welkom om te komen kijken! Binnenkort gaat de wintercompetitie weer van start. Meer over de padel eredivisie en het eredivisie speelschema zullen we binnenkort met jullie delen.

Padel wedstrijden kijken is leuk en motiverend, maar zelf padellen is natuurlijk het allerleukste. Bij The Padellers reserveer je gemakkelijk een baan in de buurt. Neem een kijkje bij padel Amsterdam, padel Groningen, padel Roermond en nog veel meer andere padellocaties. Wil je zelf een padeltoernooi spelen? Onze agenda staat bomvol met leuke toernooien en gezellige evenementen. Het mooie is dat je voor deze padeltoernooien geen knltb lidmaatschap nodig hebt, iedereen kan meedoen, ongeacht je padel niveau! Voor degenen die echt hun padelvaardigheden naar een hoger niveau willen tillen bieden we padellessen aan.

Krijg jij geen genoeg van padel? Volg ons TikTok account voor de leuke padel video’s en handige padel tips.