De ontwikkeling van padel in Nederland met The Padellers en de voordelen van padel

3.5.24

Padel, de snelst groeiende sport ter wereld, is in Nederland aan een indrukwekkende opmars begonnen. Mensen die dachten dat het een hype was dat na de coronacrisis wel weer voorbij zou gaan hebben het goed mis gehad. Het wordt alleen maar groter en er kan amper voldaan worden aan de massale vraag naar padelbanen. Als je nu nog niet van deze fantastische racketsport gehoord, wees niet bang want het is nooit te laat om te beginnen met padel! Lees deze blog goed verder om alles te weten te komen over padel en hoe jij je eerste stapjes kan zetten tot het spelen van je nieuwe lievelingssport.

Hoe is padel ontstaan

Over het precieze ontstaan van padel lopen de verhalen een beetje uiteen. Hoe padel precies ontstaan is weet niemand, maar in grote lijnen komen alle verhalen op hetzelfde neer. De korte versie is dat padel in de jaren 1962 ontstaan in de tuin van de rijke Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera. Hij wilde naar verluid een tennisbaan bouwen maar vanwege te weinig ruimte werd hij gedwongen om kleine aanpassingen te maken aan het veld. Zo ontstond een baan met kleinere afmetingen die omringd werd door een paar meter hoge muren zodat de bal niet in de tuin van de buren zou komen. Ook de tennisrackets werden hiervoor aangepast en zo ontstonden de padelrackets. Onbewust is er zo een nieuwe sport te gecreëerd die toegankelijker was voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Padel verspreidde zich snel naar Spanje en andere delen van de wereld, en is nu een populaire sport met miljoenen beoefenaars over de hele wereld.

Wat is padel

Voor degenen die nog steeds niet bekend zijn met de padel sport en zich afvragen " wat is padel precies?", is hier een korte uitleg. Padel is een racketsport die elementen van tennis en squash combineert. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen wanden, waardoor de bal ook via de muren in het spel kan worden betrokken. Padel wordt meestal in dubbelspel gespeeld en is populair vanwege de snelheid, dynamiek en de sociale aspecten van het spel. Het is een sport die snel groeit in populariteit over de hele wereld.

Padel in Nederland

Zoals gezegd kende de padel sport in Nederland een langzame start. De eerste padelbaan in Nederland stonden op de Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Trainer Guus Hiddink had deze in 2006 laten bouwen na zijn jaren als coach van Valencia cf in Spanje. Hier was de sport allang populair en hij vond het zo’n mooi spelletje en daarnaast ook nog eens een goede uitlooptraining voor zijn spelers, dat hij een padelbaan liet bouwen.

Vanaf 2014/2015 kwamen zo’n beetje de eerste padellocaties met meerdere padelbanen uit de grond. Maar vanaf 2020 begon pas echt de vraag naar padelbanen enorm te stijgen. Dit had grotendeels ook te maken met de lockdown als gevolg van het coronavirus. Padel was een van de weinige sporten die nog wel gespeeld mochten worden. Daarna is populariteit van padel in Nederland in een bizar tempo gestegen en daarmee ook het aantal locaties met padelbanen. Om even een indicatie te geven; in 2021 waren er nog 500 padelbanen in Nederland en in 2023 al meer dan 1600. Nog steeds komen er padelbanen tekort om aan de massale vraag te voldoen.

De toegevoegde waarde van The Padellers

The Padellers is een concept dat pas in 2021 ontstaan is met als pionier padel Amstelpark, de mooiste locatie voor padel Amsterdam. Momenteel heeft de padelclub al 13 padellocaties met in totaal meer dan 75 padelbanen verspreid door heel Nederland. Op korte termijn zullen hier nog twee nieuwe locaties bijkomen en in de toekomst zullen dit er nog een stuk meer worden. De ambitie van The Padellers is dan ook groot met een belangrijk doel: Voor iedereen een padelbaan in de buurt. Op elke locatie kun je eenvoudig een padelbaan huren, padel les nemen, padel competitie spelen en meedoen aan gezellige evenementen met padel toernooien. Op de meeste locaties staat er ook een padel single court. Voor single court padel wordt geen officieel padel toernooi gespeeld maar het is wel leuk om te spelen. Daarnaast scheelt het in het aantal mensen dat je op de been moet brengen voor een potje padel.

Padel in samenwerking met topsport

Padel is een sport die een breed scala aan mensen aanspreekt. Jong en oud, getrainde atleten en recreatieve sporters, iedereen vindt zijn plek op de padelbaan. Wat deze sport zo populair maakt, is dat vrijwel iedereen snel succes kan ervaren. Het is een spel waarin je al snel een goed geplaatst balletje kunt slaan en punten kunt scoren. Dit gevoel van directe voldoening maakt padel verslavend en toegankelijk voor mensen van verschillende leeftijden en conditieniveaus.

Ook onder voetballers is het spelletje heel populair. Met name ex-voetballers staan regelmatig op de baan en zijn er vaak nog goed in ook. Rafael van der Vaart, Robin van Persie, de broertjes de Boer en Arjen Robben slaan regelmatig een balletje. Arjen Robben had zich zelfs bijn geplaatst voor het NK padel voor 35+. The Padellers heeft daarom ook vele samenwerkingen met (prof)voetbalclubs om de padel sport bekender te maken bij een groter publiek. Uit deze samenwerkingen komen regelmatig leuk winacties voort waarbij deelnemers bijvoorbeeld kaarten van wedstrijden van Ajax of PSV kunnen winnen.

De voordelen van het spelen van padel

Toegankelijk voor iedereen

Het spelen van padel kent vele voordelen en dat is ook precies de reden waarom het spelletje geliefd is bij zovelen. De eerste reden hebben we kort al even benoemd, en dat is dat het zo geschikt is voor alle padel niveaus. Je hoeft niet per se over heel veel balgevoel te beschikken of ervaring te hebben met andere racketsporten zoals tennis. Daarbij hoef je ook niet een topatleet met een goede conditie te zijn. Door de aanwezigheid van de glazen wanden en het hekwerk kom je met slim en tactisch positioneren veel verder. Daarom kan iedereen het spelen en heb je al snel het gevoel dat je goed bent. Dat gevoel heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen.

Fysieke voordelen

Ondanks het feit dat je misschien geen topatleet hoeft te zijn, moet je de gezondheidsvoordelen van padel niet onderschatten. Padel biedt aanzienlijke fysieke voordelen. Tijdens een partij padel verhoog je je hartslag en verbeter je je cardiovasculaire conditie, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid. Door de snelle bewegingen en wendingen op de baan werk je aan je lenigheid en verbeter je je coördinatie. Daarnaast ben je actief bezig met het opbouwen van spierkracht, met name in de armen en benen. Padel is een complete work-out die bijdraagt aan zowel fysieke fitheid als algehele gezondheid. Met een uurtje padel verbrand je gemiddeld zelfs rond de 590 kcal.

Sociale voordelen

Padel heeft ook een groot sociaal aspect, aangezien je deze sport in de regel met vier personen speelt. Je speelt (meestal) met een partner dus het is ook een teamsport waarbij je goed moet samenwerken. Daarom is padel voor kinderen ook een uitstekende sport om te spelen. Daarnaast staat gezelligheid buiten het padelveld in de horecagelegenheden bij The Padellers voorop. Er heerst een gezellige sfeer en het is een leuke manier nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten.

Meer weten over padel en geïnteresseerd om een balletje te slaan?

Meer weten over padel en geïnteresseerd om zelt te spelen? Bezoek Thepadellers.nl en kom een balletje slaan. Bekijk de mogelijkheden voor padel les of bezoek een keer een van onze evenementen en speel een padel toernooi. Het mooie is dat je voor dit allemaal geen padel lidmaatschap voor nodig hebt.

Onze padel locaties zitten verspreid over heel Nederland en je kan overal eenvoudig een padelbaan reserveren. Wij hebben twee locaties voor padel Amsterdam, maar ook meerdere locaties voor padel Brabant, padel Limburg en nog veel meer! Nog geen ervaring en wil je een keertje padel proberen? Doe mee aan onze padel clinic voor slechts 5,- en zet je eerste stapjes in deze geweldige sport. Bij The Padellers heten we iedereen van harte welkom!