Chiquita padel slag

3.5.24

Mocht jij al wat langer actief zijn in de wereld van padel dan ben je waarschijnlijk ook bekend met de meeste padel termen. Sommige van deze termen komen overeen met tennis termen zoals bijvoorbeeld de forehand volley, backhand volley en de smash. Naast deze “standaard” slagen zal je vast ook wel specifieke padel termen voorbij hebben horen komen zoals de bajada, bandeja, vibora en chiquita. De oorsprong padel ligt in Mexico en het is groot geworden in landen als Spanje en Argentinië, vandaar de Spaanse benamingen van deze slagen. Eerder hebben we al slagen als de Bajada, Bandeja en Vibora besproken en deze week hebben we het over de chiquita.

Wat is een chiquita?

De Chiquita is weer een veel voorkomende padelslag en deze zie je vooral op hogere padel niveaus voorkomen. In WPT wedstrijden en padel eredivisie wedstrijden wordt deze slag veel toegepast. Deze padel techniek is namelijk uiterst effectief en nuttig maar je moet wel over enige kwaliteit beschikken om het goed uit te voeren.

De Chiquita is een trage padel slag die je kort over het net speelt. Je eigen positie in het veld maakt weinig uit en in principe kan je deze techniek vanaf overal uitvoeren. Daarnaast maakt het ook niet uit of je de chiquita met een forehand slaat of met je backhand. De chiquita is een beetje een bijzondere padel slag omdat het niet echt als aanvallend gedefinieerd kan worden maar ook niet als verdedigend.

Wanneer speel je de chiquita padel slag?

De chiquita is een handige slag om in te zetten in meerdere situaties en is daarom een cruciale slag om in je arsenaal te hebben. De meest voorkomende reden om de chiquita in te zetten is als je tegenstander al naar achter beweeg omdat deze een lob verwacht. Met een lage bal over het net lok je de tegenstander weer naar voren. Je tegenstander kan de bal dan nooit aanvallend terugspelen omdat de bal zo kort achter het net stuitert. Je tegenstander wordt gedwongen om de bal omhoog te slaan. Hierdoor heb je tijd om zelf aan het net te verschijnen en een aanvallende bal terug te spelen.

Daarnaast wordt de Chiquita ook wel gebruikt om het spel even te temporiseren. Een Chiquita sla je heel beheerst en daarom kan je hem vaak goed plaatsen en richting meegeven. Hiermee kan je je tegenstander uit positie brengen waardoor je zelf tijd hebt om een betere positie te veroveren.

Uitvoering chiquita

1. Bewustzijn veldpositie tegenstander: Het meest essentiële bij het slaan van de chiquita is dat je je goed bewust bent van waar je tegenstander in het veld staat. Je moet namelijk geen chiquita spelen als je tegenstander al kort op het net slaat. Dan kan deze namelijk eenvoudig volleren en de controle over het punt nemen.

2. Techniek chiquita: Voor de chiquita heb je geen uitzonderlijke techniek nodig, de kunst is juist om het redelijk simpel te houden. De bal moet namelijk ook niet hard omdat deze heel kort over het net moet stuiteren. Grotendeels lijkt de techniek ervan op een normale padel forehand techniek of padel backhand techniek. Een belangrijk verschil is dat je je padel racket wat minder ver naar achteren zwaait. Je maakt een korte slag zodat de bal zo kort mogelijk achter het net valt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen je lichaam en de padelbal zit zodat je hem goed kan sturen. Je probeert de bal eigenlijk op de voeten van je tegenstander te mikken.

Wanneer je zelf al wat langer speelt en een aardig balletje kan slaan, kan je kijken of je de bal wat slice of topspin kan meegeven. Hierdoor wordt het nog lastiger voor de tegenstander om de bal goed terug te slaan. Let er op dat als je nog niet over de kwaliteiten beschikt en je dit probeert het de kans vergroot dat de slag mislukt. Dit zijn dus meer padel tips voor gevorderden.

3. Ren naar het net: De makkelijkste en laatste stap is dat je gelijk na de chiquita naar het net sprint om een eventuele korte bal van de tegenstander te halen of juist het punt af te maken met een volley of smash.

Verbeter je padel techniek met padel les

Padel is een sport waarbij je heel snel met stappen vooruit kan gaan als je het slim aanpakt. Aan de andere kant kan je jezelf ook heel snel de verkeerde padel technieken aanleren. Begin daarom gelijk goed en neem padel lessen. Met padel training leer je naast padel slagen als de chiquita, bandeja, bajada etc. ook allerlei handige padel tactieken zoals bijvoorbeeld goede positionering en het gebruik van de glazen wanden. Jij kan nog veel beter worden dan je denkt dus meld je nu aan voor onze nieuwe lessenreeks! Je kan kiezen uit privé-/duoles of groepsles waarbij je zelf een groepje samenstelt en anders doen wij dat voor je. Ben jij nog niet overtuigd om je vast te leggen aan een padel cursus? Bij The Padellers bieden we ook een proefles padel aan zodat je de voordelen van padel lessen eerst kan ondervinden.

Wij bieden lessen aan op elke locatie van The Padellers. Wij bieden meerdere opties voor padel les Amsterdam, padel les Groningen, padel les Brabant, padel les Limburg etc. Daarnaast worden lessen voor alle padel niveaus gegeven, dus het maakt niet uit of je beginner, lichtgevorderd of gevorderd padel speler bent. Wees er snel bij want vol is vol!