NIEUWE LESSENREEKS is begonnen: Schrijf je nog snel in!🎾 ▷
NIEUWE LESSENREEKS is begonnen: Schrijf je nog snel in! 🎾 ▷
Pay & Play
Padel is een racket- en balsport dat meestal in de twee tegen twee vorm gespeeld wordt op een baan dat omringd is door glazen wanden en hekwerk. Als je nog nooit padel gezien of gespeeld hebt zou deze sport het beste omschreven kunnen worden als een mix tussen tennis en squash. Het speelveld toont namelijk veel gelijkenissen met een tennisveld vanwege het net in het midden en de servicevakken. De glazen wanden en hekken die het veld omringen staan er niet om de bal tegen te houden. Deze wanden mogen gebruikt worden om de bal via terug te spelen of eerst tegen aan te laten stuiteren om vervolgens terug te spelen. Het element van de wanden komt dus overeen met squash waar je ook de bal tegen de muren of via de glazen wanden slaat.
Hoe speel je padel?
De meeste padelbanen in Nederland zijn gemaakt om twee tegen twee op te spelen. Er zijn ook wel single banen maar deze zijn er in mindere mate. Voor een potje padel heb je over het algemeen dus 4 personen nodig. De andere benodigdheden zijn; een padelbaan, padelrackets, padelballen, sportkleding en bij voorkeur padelschoenen om verdraaiingen en andere blessures te voorkomen. Let erop dat je zorgt dat je echt padelballen gebruikt en geen tennisballen. Hoewel deze heel erg op elkaar lijken zit er wel degelijk een groot verschil tussen. Voor een uitgebreide versie van de spelregels van padel verwijzen we je naar de blog “Hoe werkt padel en wat zijn de spelregels?” In deze blog zullen we kort de belangrijkste spelregels van padel voor je op een rijtje zetten:
- De bal mag maximaal één keer op het veld stuiteren voordat deze weer terug wordt geslagen.
- De bal hoeft (behalve bij de service) niet verplicht de grond te raken, je mag de bal ook direct uit de lucht terugslaan.
- Voordat de bal tegen de glazen wand of het hekwerk komt moet deze eerst via het veld gestuiterd zijn.
- Als de bal (via een stuiter) over de glazen wanden of het hekwerk gaat win je het punt. Let wel op: Je hebt aan beide zijdes van het veld twee uitgangen waardoor je buiten de kooi kan rennen. Als de tegenstander het voor elkaar krijgt de bal vanaf buiten het veld terug te slaan gaat het spel door.
- De bal mag geen contact maken met het lichaam van jou en de andere spelers. Bij wie dit gebeurt gaat het punt verloren.
De perfecte padelbaan
De meeste padelbanen bestaan uit kunstgras met lagen zand ertussen. Deze lagen zand zijn essentieel voor een padelbaan. De eerste reden is de veiligheid van de spelers zelf; kunstgras zonder zand ertussen is namelijk vrij glad en padel is een spel van veel wenden en keren. Zonder zand zouden de spelers dus veel uitglijden met blessures als gevolg. Met name bij outdoorbanen is het zand van groot belang aangezien je in Nederland vaak met vochtige weersomstandigheden te maken hebt. Het zand biedt dus meer grip waardoor je minder snel uitglijdt en daarbij jezelf blesseert. Het zand bevordert ook de levensduur van de padelbanen. Het voorkomt namelijk voegtijdige slijtage aan de baan en daarnaast vangt het ook vocht op dat anders snel intrekt in de ondergrond. Door een vochtige ondergrond ontstaat op den duur schimmel en dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de levensduur van een padelbaan.