Tijdelijke actie: FIRST-TIMER DEAL 🎾 ▷
Tijdelijke actie voor nieuwkomers: FIRST-TIMER DEAL! 🎾 ▷
Pay & Play
Padel en tennis kennen redelijk wat gelijkenissen. Dit is vrij logisch omdat padel natuurlijk is afgeleid van tennis. Zo is bijvoorbeeld de puntentelling hetzelfde, beide banen hebben twee speelhelften die gescheiden worden door een net en je speelt met rackets en ballen. Toch zijn er ook genoeg cruciale verschillen tussen de twee sporten die het twee totaal verschillende spelletjes maken. Maar wat zijn nou precies deze verschillen tussen padel en tennis? In deze blog hopen wij jou een duidelijk in zicht te geven in de belangrijkste verschillen.
Het spelen van padel en tennis
Op het gebied van spelen zitten er tussen de twee sporten een aantal belangrijke verschillen. Het begint al bij de service, die bij padel anders is dan bij tennis. Bij tennis serveer je namelijk door de bal in de lucht te gooien en bovenhands te slaan in het servicevak. Bij padel moet je de bal eerst laten stuiteren en mag je de bal maximaal ter hoogte van je navel raken. Deze service moet je in tegenstelling tot tennis ook onderhands slaan.
Speltechnisch is het belangrijkste verschil tussen tennis en padel natuurlijk de glazen wanden en het hekwerk. Deze zijn bij tennis niet aanwezig dus als de bal terechtkomt op jouw speelhelft en je komt er vervolgens niet meer bij dan verlies je het punt. Bij padel heb je nog de mogelijkheid om de bal eerst tegen de glazen wand te laten stuiteren en de bal daarna (voordat deze de grond raakt) terug over het net te slaan.
Welk soort racket gebruik je met padel en tennis?
Het verschil tussen padelrackets en tennisrackets is ook vrij groot, zowel in uiterlijke kenmerken als op gebied van spelen. Tennisrackets zijn in hun totaliteit groter en hebben een besnaard oppervlak. Het racketblad van een padelracket is juist weer groter en ronder dan die van een tennisracket. Dit racketblad is groter met een reden, namelijk omdat het tempo wat hoger ligt bij padel vanwege het kleinere speelveld. Verder hebben padelrackets geen besnaard blad maar juist een vlak oppervlak met gaten.
Welke soort bal gebruik je bij tennis en padel?
Met het blote oog is er amper of geen verschil te zien tussen tennisballen en padelballen. Veel mensen denken daarom ook dat deze hetzelfde zijn en dat je voor beide sporten tennisballen kan gebruiken. Deze aanname gaan we hier maar meteen ontkrachten. Er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen de ballen bij tennis en padel en dit merk je ook zeker tijdens het spelen.
Om te beginnen is een padelbal kleiner in de afmetingen. Een padelbal heeft een diameter van tussen de 6,35 en 6,77 centimeter. Een tennisbal is met een diameter van tussen de 6,54 en 6,86 centimeter een klein stukje groter.
Het grootste verschil tussen de ballen zit hem in hoe ze gevuld zijn. Tennisballen hebben een hogere druk, waardoor de ballen hoger stuiteren en ze überhaupt sneller gaan. Een padelbal gaat een stukje minder snel omdat ze een lagere druk hebben. Padelballen zijn ook altijd gasgevuld en daardoor voelen ze wat zachter aan. Omdat padelballen wat zachter zijn heb je ook meer controle aangezien het contact tussen de bal en het racket langer duurt. Dit maakt het plaatsen van de bal iets makkelijker. Een bal die met gas gevuld is blijft minder lang hard en daarom raden we aan nieuwe ballen te kopen op het moment dat je merkt dat ze minder goed beginnen te stuiteren. Kort samengevat kunnen we vaststellen dat er zeker een verschil zit tussen de twee ballen en dat het gebruik van de correcte bal voor beide sporten essentieel is om van een optimale speelervaring te genieten.
Welk soort schoenen draag je bij padel en tennis?
Net als bij de ballen zijn de uiterlijke verschillen tussen padelschoenen en tennisschoenen met het blote oog niet of amper waar te nemen. Ook qua kenmerken vertonen de schoenen redelijk wat gelijkenissen en over het algemeen kan je prima met tennisschoenen padellen. Als je echter een fanatiek padeller bent en heel wat uurtjes op de baan staat is het raadzaam om speciale padelschoenen aan te schaffen.
Het belang van goede grip en steun is bij padel namelijk nog groter dan bij tennis. Een padelbaan is wat kleiner in de afmetingen en het spel gaat daarom wat sneller waardoor je meer moet wenden en keren op de korte afstanden. Vandaar dat padelschoenen doorgaans flexibeler zijn dan tennisschoenen. Dit maakt korte versnellingen beter mogelijk en voorkomt verdraaiingen van je enkel.
Daarnaast moeten je voeten veel klappen opvangen tijdens padel en daarom is een goeie demping van groot belang. Deze demping absorbeert namelijk een groot deel van de schokken die anders door je gewrichten worden opgevangen en dat kan resulteren in pijntje en blessures.
Ook de grip van een padelschoen is heel belangrijk. Een padelbaan is wat gladder door het zand dat erover is uitgestrooid. Om uitglijdingen te voorkomen zijn de groeven in de zool van een padelschoen meestal wat dieper dan die bij een tennisschoen.
Wat is moeilijker: padel of tennis?
Ondanks dat padel misschien wat ingewikkelder lijkt door het element van de glazen wanden en het hekwerk is dit in de praktijk niet het geval. Padel is over het algemeen toegankelijker en makkelijker voor spelers van alle niveaus. Dit komt mede door het speelveld dat kleiner is dan een tennisveld waardoor je minder speelruimte hebt die je moet afdekken. Hierdoor hoef je minder meters te maken en is een goede conditie en acceleratie iets minder noodzakelijk. Daarnaast gaat door de lagere druk een padelbal minder hard waardoor je meer reactietijd hebt om de bal goed te raken. Een andere reden die padel minder lastig maakt dan tennis is het verschil in grote en gewicht van de rackets. Bij padelrackets is het gewicht lager en het racket zelf is überhaupt minder groot in omvang dan een tennisracket. Een padelracket is daarom makkelijker hanteerbaar, je bent wendbaarder en je hebt meer controle.
Dit zijn allemaal factoren waarom velen padel als een toegankelijkere sport ervaren dan tennis maar dit is natuurlijk per persoon verschillend. Om echt een oordeel te vellen moet je het zelf spelen en ervaren.
Potje padel uitproberen?
Ben jij al bekend met tennis maar nog niet met padel? Misschien ben je door deze blog wel nieuwsgierig geraakt om een potje padel uit te proberen. Bij The Padellers kan je voor slechts 5 euro een "maak kennis met padel" clinic volgen waarbij je de basis van padel leert. Wellicht wil je deze sport eerst op je eigen houtje ontdekken samen met je vrienden. Dan kan je hier eenvoudig een baan boeken. Ben je nou helemaal overtuigd geraakt van dit prachtige spel en wil je de techniek, tactiek en alle andere fijne kneepjes ervan leren? Dit kan allemaal bij The Padellers. Meld je hier aan voor proeflessen, groepslessen en individuele of duo lessen.
Neem ook een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!