Tijdelijke actie: FIRST-TIMER DEAL 🎾 ▷
Tijdelijke actie voor nieuwkomers: FIRST-TIMER DEAL! 🎾 ▷
Pay & Play
Hoe kan ik blessures bij padel voorkomen? Tips voor veilig spelen
Over het algemeen is padel een sport waar niet de meest ernstige blessures worden opgelopen. Toch liggen er bij padel, net als bij elke sport, altijd blessures op de loer. Gelukkig zijn veel van deze lichte blessures goed te voorkomen als je de juiste voorzorgsmaatregelen hanteert. Niemand zit te wachten op blessures want behalve dat het soms pijnlijk kan zijn, zorgen blessures er namelijk ook voor dat je een tijdje niet kan padellen. Gelukkig zijn veel van deze lichte blessures goed te voorkomen als je de juiste voorzorgsmaatregelen hanteert. In deze blog vertellen we meer over padel blessures en het voorkomen hiervan.
Veel voorkomende blessures bij Padel
Met blessures padel spelen is niet verstandig, ook al zijn het hele lichte blessures. Denk aan een tenniselleboog, oftewel padel elleboog, een van de meest voorkomende blessures met padel. Deze blessure ontstaat doordat je ellebogen constant klappen opvangen tijdens het slaan. Deze tenniselleboog zorgt voor een stekende pijn bij belasting. De tenniselleboog is een goed voorbeeld van een blessure die er langzaam insluipt zonder dat je het gelijk doorhebt.
Een schouderblessure is enigszins te vergelijken met de tenniselleboog, alleen zit een schouderblessure natuurlijk op een andere locatie. Deze blessure wordt dan ook vaak veroorzaakt door veel en hard te smashen zonder dat je arm/schouder hier goed op is voorbereid. Tijdens het smashen gebruik je veel kracht vanuit je schouder waardoor deze erg belast wordt. Ook dit resulteert in een stekende pijn in je schouder die kan uitstralen naar je nek of bovenarm. Probeer dit goed in de gaten te houden. Nogmaals, probeer met lichte blessures padel spelen te voorkomen want dit zal het verergeren en de herstel periode alleen maar verlengen.
Ook knieblessures kunnen wel eens voorkomen met padel, dit komt omdat padel een sport is met vele korte sprintjes en sprongen. Dit betekent dat je veel landingen heb waardoor je knieën veel klappen te verduren krijgen. Dit kan komen doordat je de knie te lang overbelast of door het verkeerd neerkomen.
Enkelblessures kunnen op dezelfde manier ontstaan als knieblessure. Ook de enkel vangt namelijk klappen op bij de landingen na sprongen en sprintjes. Meer voorkomende padel blessures van de enkel zijne echter verdraaiingen. Padel is een spel van het snelle wenden en keren en hierdoor komt het nog wel eens voor dat padellers een enkelverstuiking oplopen. Dit is een blessure die je gelijk voelt en waar je ook niet mee door kan spelen. Je enkel zal opzwellen en als het heel ernstig is ook blauw kleuren.
Welke preventieve maatregelen kan ik nemen om blessures te vermijden tijdens het padelspel?
Gelukkig zijn er veel preventieve maatregelen die veel helpen met het voorkomen van deze padel blessures. Sommige van deze maatregelen gelden voor specifieke blessures en sommige helpen überhaupt bij het voorkomen van blessures.
Als je gevoelig bent voor schouderblessures en een tenniselleboog is het aanschaffen van het juiste padel racket zeer belangrijk. Een padel racket kopen is iets waar je goed over na moet denken zeker als je blessure gevoelig bent. Kies een padel racket die bestaat uit zachte materialen, deze rackets vangen namelijk de trillingen op die ontstaan tijdens het slaan. Omdat je racket het grootste deel van de impact/trillingen opvangt worden je ellebogen en schouders minder belast. De Siux Origen Pro is een perfecte padel racket voor blessuregevoelige spelers. Dit racket bestaat uit zachte materialen waardoor je schouders en ellebogen ontlast worden. Daarnaast is het ook relatief licht van gewicht wat ook minder belastend is voor je armen. Ook de Black Crown Piton Plus is een aanrader vanwege het anti-vibratie systeem in het handvat die de trillingen absorbeert waardoor vermoeidheid en blessures aan de arm, onderarm of elleboog voorkomen worden.
Om knie- en enkelblessures te voorkomen is het raadzaam om aan krachttraining te doen. Wanneer je de spieren in en rondom je benen versterkt, kunnen deze het grootste deel van de klappen opvangen zodat de pezen en gewrichten in je knieën en enkels dit minder hoeven te doen. Krachttraining helpt niet alleen met het voorkomen van blessures maar maakt je ook explosiever op de baan en zorgt voor meer uithoudingsvermogen.
Welke stappen moet ik nemen bij een blessure tijdens het padelspel? Eerste hulp en vervolgbehandelingstips
Wanneer een blessure tijdens het padelspel optreedt, is snel en doordacht handelen van groot belang. Ten eerste, stop onmiddellijk met spelen en evalueer de ernst van de blessure. Het toepassen van ijs op het getroffen gebied kan zwelling verminderen en pijn verlichten. Het raadplegen van een medische professional voor een grondige evaluatie is raadzaam om de aard van de blessure te bepalen. Zorgvuldige opvolging van hun advies is cruciaal, en dit kan variëren van rust tot fysiotherapie. Luister naar je lichaam en neem de tijd om te herstellen voordat je weer actief wordt. Na een periode van rust en behandeling kun je beginnen met gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut om herstel te bevorderen en sterker terug te komen.
Het is tevens een goed moment om na te denken over preventieve maatregelen om blessures in de toekomst te voorkomen, zoals het versterken van spieren en het dragen van de juiste uitrusting. Onthoud dat jouw welzijn voorop staat en het raadplegen van een professional een slimme zet is voor een volledig herstel.
Een aantal tips voor veilig spelen
Voor je begint met padellen is het cruciaal dat je een goede warming up doet. Veel padellers willen dit nog wel eens overslaan en vinden rustig een balletje overslaan van tevoren wel voldoende. Als je spieren niet warm zijn kan dit met de korte snelle bewegingen in padel gemakkelijk spierscheuringen veroorzaken. Dus doe een goede warming up en vergeet je armen niet! Rekken en strekken is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het opwarmen wat niet over het hoofd mag worden gezien.
Voor je enkels en knieën is het belangrijk dat je over de juiste schoeisel beschikt en niet zomaar met je hardloopschoenen de baan opstapt. Goede padelschoenen kopen helpt enorm bij het voorkomen van enkel- en knieblessures. Een goede padelschoen biedt namelijk stevigheid rond de enkels om verdraaiingen te voorkomen. Ook een goede demping in de schoen is belangrijk, deze demping vangt namelijk de klappen op die anders je knieën op moeten vangen.
Iets wat nog wel eens over het hoofd wordt gezien maar heel belangrijk is, is het werken aan je techniek. Als jij jezelf een slechte techniek aanleert zal je op een verkeerde manier slagen maken. Een verkeerde techniek is niet alleen slecht voor je spel maar kan ook sneller blessures opleveren. Daarom is het aan te raden om als je begint altijd eerst padel lessen te volgen. Dit levert niet alleen maar meer spelplezier op maar voorkomt ook onnodige schouder- en elleboogblessures.
Als laatste tip; luister naar je lichaam. Soms voel je iets opspelen en negeer je het omdat je denkt dat het wel meevalt of omdat je zo erg geniet van de padel sport dat je niet wilt stoppen. Alhoewel dat te begrijpen is, zal dit op de lange termijn problemen opleveren. Als je niet naar je lichaam luistert en doorgaat kan de blessure veel langer duren dan nodig. Terwijl als je er vroeg bij bent en snel laat behandelen kan je binnen no time weer de baan op!