5 redenen: Waarom is padel zo populair

3.5.24

Het is waarschijnlijk niet onopgemerkt aan je voorbij gegaan dat padel een van de snelst groeiende sporten wereldwijd is en dit is niet anders in Nederland. Steeds meer mensen spelen padel en om in deze grote behoefte te voorzien worden er steeds meer padelbanen gebouwd. Maar wat is nou de reden van deze ongekende populariteit? In deze blog geven wij de 5 voornaamste redenen waarom padel zo populair is.

Introductie tot padel

Padel kan het beste omschreven worden als een combinatie van tennis en squash. Je speelt het meestal in de 2-tegen-2 vorm en daarin lijkt het erg op tennis. Je hebt twee speelhelften die gescheiden worden door een net en je probeert een punt te winnen door de bal meer dan een keer te laten stuiteren op de helft van de tegenstander of door een fout van een fout te forceren bij een van de tegenstanders. Het grote verschil met tennis zit hem in de glazen wanden en het hekwerk die de baan omringen. Deze mogen gebruikt worden om de bal eerst tegen te laten stuiteren (wel pas nadat de bal op de helft gestuiterd is) en vervolgens terug te slaan naar de helft van de tegenstander. Dit is een kleine introductie tot padel en voor verdere uitleg van padel verwijzen we je naar onze andere blogs.

Gemakkelijk te leren

De eerste en één van de grootste redenen waarom padel zo’n enorme populariteit kent is dat het vrij eenvoudig te leren is. De toegankelijkheid van de sport is voor iedereen heel groot, ongeacht je leeftijd, fysieke conditie of eerdere ervaringen met racketsporten. Dit komt onder andere omdat de baan een stuk kleiner is dan een tennisbaan en je de muren mag gebruiken. Je hoeft minder grote afstanden af te leggen en dus vereist het minder fysieke kracht. Daarbij heb je meer tijd om te reageren op aankomende ballen van de tegenstander en deze op een goede manier terug te slaan. Een padelracket is ook compacter dan een tennisracket en heeft een vlak oppervlak. Hierdoor is het racket makkelijker te hanteren en heb je minder techniek nodig om de ballen goed te raken.

Gemeenschapsgevoel

Padel is zo onderhand een echte community aan het worden waar iedereen welkom is en dit zorgt voor een groot gemeenschapsgevoel. Het leuke eraan is dat je padel over het algemeen in teamverband speelt in de twee-tegen-twee variant. Je speelt op een kleine baan dus bent in constante communicatie met je teamgenoot om jullie spel goed te laten verlopen. Padel is een sociale sport en daarom hoort een hapje en drankje doen na de wedstrijd met je medespeler en tegenstanders erbij. Het is ook een leuke mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten.

Veelzijdigheid

De veelzijdigheid van padel draagt ook voor een groot deel bij aan de populariteit ervan. Zoals al eerder vermeld houdt padel een beetje het midden tussen tennis en squash en eigenlijk bevat het de beste eigenschappen van beide racketsporten in één. Veel mensen vinden tennis een leuke sport alleen beschikken ze misschien net niet over de techniek of de fysieke gesteldheid om het goed te spelen. Padel lijkt heel erg op tennis en omdat het zoveel eenvoudiger is kan iedereen het wel leren. Daarnaast geven de glazen wanden en het hekwerk een extra dimensie aan het spel. Het maakt het spelletje een stuk tactischer dan bij tennis en je wordt creatief uitgedaagd om deze muren en wanden in je voordeel te gebruiken.

Gezonde activiteit

Als laatste reden waarom padel geliefd is bij zoveel mensen is omdat het een hartstikke gezonde activiteit is om te doen. Het voelt misschien wat minder zwaar aan dan bijvoorbeeld tennis maar vergis je niet in hoe snel het spel kan gaan. Je bent constant in beweging en een potje padel geldt dan ook zeker als een volwaardige work-out. Het fijne hieraan is dat je niet het idee hebt dat je jezelf aan het afmatten bent omdat je het waarschijnlijk veel te erg naar je zin hebt tijdens het spelen.

Is padel de toekomst?

Zoals het er nu naar uitziet is padel zeker de toekomst en zal de populariteit alleen nog maar toenemen. Zoals gezegd is het een van de snelst groeiende sporten wereldwijd en de KNLTB verwacht dat er in 2024 meer dan 100.000 padelspelers in Nederland zullen zijn. Om er van te kunnen leven als prof moet je nog niet in Nederland zijn en dit zal op korte termijn waarschijnlijk ook niet realistisch zijn, Daarvoor zal je echt naar het buitenland wonen maar dat er in de toekomst full-time padelprofs in Nederland zijn is zeker niet uitgesloten. Padelmaatjes vinden om mee te spelen mag in ieder geval geen probleem zijn aangezien er nu al zoveel liefhebbers van padel in Nederland zijn.

Nieuwsgierig waar je terecht kan voor een potje padel?

Neem een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!